Начало / Свят / МИ6 помагало на ЦРУ да разпространява „Доктор Живаго” в СССР

МИ6 помагало на ЦРУ да разпространява „Доктор Живаго” в СССР

Британската разузнавателна агенция МИ6 е помагала на ЦРУ да разпространява класическия роман на Борис Пастеранак – „Доктор Живаго”, сред читателите в СССР, съобщи „Гардиън”. Разсекретени съвсем скоро документи на ЦРУ показват, че през 1957 г. британски шпионин е успял да фотографира текста на Пастернак и да го предаде на американската агенция.

Не се знае обаче как творбата е достигнала до британското разузнаване. Пастернак поверил романа си на няколко познати в чужбина предното лято, след като станало ясно, че той ще бъде забранен от съветските власти. Сред тях е бил италианският издател Джанджакомо Фелтринели. Не е ясно дали някой от близките на писателя е дал ръкописа на МИ6 или те са се добрали до него без знанието му.

Документ на ЦРУ от 2 януари 1958 г. сочи, че ръкописът е предаден от британските на американските шпиони и МИ6 уверява, че ще помогне всячески за разпространението на произведението. Името на британския агент, направил копие, остава скрито. Как точно ЦРУ осигурява достъп на съветските читатели до творбата е описано подробно в книгата „The Zhivago Affair: The Kremlin, the CIA, and the Battle over a Forbidden Book” от журналиста от „Уошингтън Поуст” Питър Фин и изследователката Петра Кувей. Тя ще бъде публикувана на 17 юни.

След като получава ръкописа, ЦРУ урежда романът да бъде преведен и публикуван на руски в Холандия. Холандското разузнаване също помага. Изданието започва да се разпространява на Световния панаир в Брюксел през 1958 г. Впоследствие „Доктор Живаго” е преиздадена през 1959 г. и във Вашингтон. Проектът, в който е включен романът, е „AEDINOSAUR”. Той е бил свързан с дистрибуцията на забранени книги. Целта е подкопаването на властта на СССР чрез даване на по-голяма интелектуална свобода на хората.

Връзката на Пастернак с комунистическия режим е сложна. Той е писал поезия, възхвалявайки Сталин и Ленин, но впоследствие терорът, налаган от властите, го отблъсква. Писателят оцелява главно благодарение на интереса на Сталин към неговото творчество, но много негови колеги са заловени и разстреляни.

Завършена след смъртта на Сталин, „Доктор Живаго” е забранена от съветските власти, защото противоречала на социалистическата революция. В САЩ обаче смятат, че произведението е едно от най-значимите, дело на писател от Източния блок. В ЦРУ са на мнение, че посланието, което отправя Пастернак, показва слабостите на комунистическия режим. Агенцията решава, че романът има голяма стойност като инструмент за пропаганда, а освен това фактът, че най-големият съвременен руски автор не може да публикува творчеството си, е показателен за порочността на системата.

В същото време, независимо от ЦРУ и МИ6, Шведската академия решава през 1958 г. да даде на Пастернак Нобелова награда за литература. Той е принуден да откаже заради мащабна кампания срещу него в СССР. Впоследствие филмовата адаптация на творбата от 1965 г. с участието на Омар Шериф и Джули Кристи представя историята на по-широката публика.

Фин и Кувей се опитват да измъкнат информация за случая от ЦРУ и МИ6 още от 2009 г. И макар агенциите да отказват да разкрият имена, по-голямата част от участниците са осветлени в книгата.

Свързани заглавия
ЦРУ е разпространявало нелегално „Доктор Живаго“ в СССР

Борис Пастернак: Стадността винаги е била убежище за бездарните

Книги от Пастернак тук

Прочетете още

freestocks-OfaDD5o8hpk-unsplash

Хубави книги на лятна цена

Чудесни попадения за ваканцията Лятото е в разгара си и предлага пъстра палитра от емоции …