Начало / България / Актьорът Валентин Ганев и писателят Емил Андреев представиха „Спомени за вода. Dm“

Актьорът Валентин Ганев и писателят Емил Андреев представиха „Спомени за вода. Dm“

Актьорът Валентин Ганев прочете откъси от дебютната художествена книга на Иван Станков „Спомени за вода. Dm“. Това стана на премиерата на изданието, дело на ИК „Фабер“, в столичната книжарница „Хеликон-България“. Преди сборникът с разкази за бавното умиране на едно крайдунавско село бе представен от писателя и лауреат на наградата „Хеликон“ Емил Андреев. Авторът на „Проклятието на жабата“ прочете послеслова, който е написал за книгата.

 „Някога бях писал, че Дунава си тече, поглъща хора и отражения и нищо не помни. Бях писал още: „Човешко е да се живее, човешко е да се умре, нечовешко е да се забравя.“ За разлика от великата безпаметна река ние осмисляме битиетата, възторгваме се и плачем над „растящи камъни“ над нелепи смърти и потайни страсти, радваме се от излишъка живот или копнеем по неговата несбъднатост, но сме орисани винаги да помним своята детска невинност, натрошена от несгодите на прииждащото битие.“, каза Андреев.

Той и Ганев разказаха и спомени от казармата.

„Това беше време, когато се научих да слушам много хубава музика, четох много хубави книги. Всичко във времето на безсмислени дейности, които не извършвахме“, каза актьорът, играл в „Дървото на живота“.

Преди това автор и гости се насладиха на прекрасната музика на „Пинк Флойд“, която акомпанира прожекция на авторски снимки на река Дунав.

„Надявам се това да стане трилогия. Тази книга е разказ за смъртта, реалната смърт, на едно село. Следващата сигурно ще е за умирането на един град, а накрая… кой знае. Има много музика в тази книга“, каза и авторът Иван Станков.

Иван Станков е роден на 30.11.1956 г. в с. Гомотарци, Видинско. Завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Българска филология“ през 1983 г., а от 1985 г. работи в катедра „Българска литература“ към същия университет. Защитава докторска дисертация през 1995 г. Автор е на книгите „Скръбният, нежният. Лирическият свят на Асен Разцветников“ (1993), „Йовковото творчество“ (1995), „Смърт не може да има. В лирическия свят на Борис Христов“ (1996), „На пътя на историята – творчеството на Димитър Талев“ (2001), „Васил Попов. Релативизъм и полифонизъм“ (2010), както и на многобройни студии, статии, рецензии, публикувани в специализирания печат. Превел е от румънски език три книги на Мирча Картареску – сборника с разкази „Защо обичаме жените“ (2006), сборника с новели „Носталгия“ (2007) и романовата трилогия „Ослепително“ (2004-2005), както и романа „Червена бабичка съм“ от Дан Лунгу.

 „Спомени за вода. Dm“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …