Начало / Свят / Скици, поеми и пародия на Шерлок Холмс на Джон Ленън продадени за близо 3 милиона долара

Скици, поеми и пародия на Шерлок Холмс на Джон Ленън продадени за близо 3 милиона долара

Писма, скици и поеми на Джон Ленън бяха продадени за близо 3 милиона долара на търг в Ню Йорк, съобщи „Индипендънт“. Събитието беше организирано от аукционната къща „Sotheby’s“. Експерти твърдят, че това е била разпродажбата на най-завършената частна колекция на легендата на „Бийтълс“.

Поемата без смисъл и структура, „The Fat Budgie“, беше продадена за 143 000 долара, макар наддаването да започна от едва 35 000. „I Sat Belonely“ – чернова, написана на ръка, надхвърли първоначалната си цена 4 пъти и беше купена за 137 000 долара. Може би най-интересния артикул на разпродажбата – пародията на Шерлок Холмс, „The Singularge Experience of Miss Anne Duffield“, беше продадена за 209 000 долара.

Други ръкописи и писма също бяха част от търга. Творбите са част от книгите от 60-те години на Ленън, „In His Own Write“ и „A Spaniard in the Works“. Джон Ленън беше убит от Марк Чапман през декември 1980 г., точно пред апартамента му в Ню Йорк.

Габриел Хийтън, директор на отдела за книги и ръкописи в „Sotheby’s“, заяви:

„Невероятният резултат от разпродажбата показва, че безсмислените рими, игри на думи, странен хумор и комични рисунки на Джон Ленън резонират с читателите дори и 50 години след тяхната първа публикация“.

Свързани заглавия
Чернови на Джон Ленън отиват на търг през лятото

33 години във Вечните ягодови поля

Анонимен колекционер продава на търг писма на Мерилин Монро, Дуайт Айзенхауер и Джон Ленън

Книги за Джон Ленън тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …