Начало / Свят / Анонимен колекционер продава на търг писма на Мерилин Монро, Дуайт Айзенхауер и Джон Ленън

Анонимен колекционер продава на търг писма на Мерилин Монро, Дуайт Айзенхауер и Джон Ленън

Анонимен американски колекционер ще продаде на търг своята богата колекция, съдържаща писма на Мерилин Монро, Дуайт Айзенхауер и Джон Ленън, съобщи huffingtonpost.com. Цялата колекция съдържа 3 000 артикула.

Писмото на Монро е адресирано до великия учител по актьорско майсторство Лий Страсбърг. То е написано на ръка и изразява отчаянието от неуспехите на уроците, които той е давал на известната красавица. „Знам, че волята ми е слаба, но не мога да понасям нищо. Звуча, сякаш полудявам – полудявам наистина. Просто, когато застана пред камерата, концентрацията и всичко, което се опитвам да науча, ме напуска. Чувствам се сякаш не съществувам в човешката раса въобще”. Писмото ще бъде изложено на онлайн търг на 30 май и се очаква да се продаде между 30 000 и 50 000 долара.

Писмата на Айзенхауер са 58. Те също са писани на ръка, като датират от 1942-1945 г. Те са насочени към обичаната му съпруга Мейми. Бившият американски президент е информирал жена си относно развитието на Втората световна война. Смята се, че те ще се продадат за около 120 000 долара, когато ще бъдат изложени в галерията „Douglas Elliman’s Madison Avenue art gallery” между 8 и 16 април.

По същото време и на същото място ще бъда изложено на търг и писмо от Джон Ленън до Пол Макартни от 1971 г., малко след като „Бийтълс” се разделят. То е две страници и е написано на пишеща машина. „Наистина ли мислиш, че по-голямата част от изкуството в наши дни се появи заради „Бийтълс”? Не смятам, че си чак толкова луд – Пол, наистина да вярваш в това. Когато спреш да вярваш може и да се събудиш!”, пише Ленън. Писмото няма подпис и е с поправки.

В колекцията са и фотоалбуми, които Адолф Хитлер и Бенито Мусолини са си разменили преди Втората световна война. Те са с кожени корици и съдържат стотици изображения. Предполага се, че тяхната цена ще достигне около 50 000 долара. Цялата колекция ще бъде разпродадена постепенно, в серия онлайн търгове.

„Мерилин Монро. Поверително и лично“ тук
„Джон Ленън – Писма“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …