На фокус
Начало / България / Идва „Четящият човек” (програмата на фестивала)

Идва „Четящият човек” (програмата на фестивала)

Третият национален фестивал „Четящият човек” ще се проведе от 12 до 15 юни 2014 в Бургас. Негов организатор е Обществото за култура на четенето и писането и е с подкрепата на ПроКредит Банк, веригата книжарници „Хеликон” и община Бургас, която любезно ни предоставя помещенията на културния център „Морско казино”, лятната сцена „Охлюва” и знакови пространства в Морската градина. Партньори на фестивала са Гьоте институт, Съюзът на българските художници, Националната художествена академия, Българската национална телевизия и Българското национално радио.

И тази година фестивалът ще проследи пътя на книгите през различни жанрове на изкуството. Първо ще поеме традиционният флашмоб „Аз чета всеки ден. А ти?” и ще спре пред паметника на Христо Фотев в Морската градина. След официалното откриване е концертът на Миленита и Funky Miracle. А още от следващия ден ще започната многобройните прояви.

Ще се открият три изложби – на наградените творби от националния студентски конкурс за еxlibris на тема „Четящият човек”, фотографии и наградени творби по повод гостуването на Марио Варгас Льоса в София и литографии на Стефан Марков по „Записките…” на Захарий Стоянов.
Ще участват известни български и чуждестранни писатели: Георги Данаилов, Мирела Иванова, Бойко Ламбовски, Христо Карастоянов, Захари Карабашлиев, Радослав Парушев, Палми Ранчев, Любен Дилов-син, Иво Сиромахов, Николай Фенерски, Крис Бъкстон и др.

Един от основните акценти на фестивала е посветен на децата и книгата. Тук формите ще бъдат твърде разнообразни – от лекцията на Гьоте институт „Как да четем малко по-различно…”, през приказката на Крис Бъкстон, четене на приказка от деца на деца, театрални куклени спектакли на открито по любимите книги за малкия Никола и за Дора…

Всеки, който чете книга в градския транспорт на Бургас на 14 юни ще пътува безплатно; всеки който чете книга на Пушкиновата алея през трите фестивални дни от 17 до 19 часа ще получи подарък. А който иска да изпие коктейл или да похапне от рецептите на големите световни писатели – да се отбие в ресторант „Чадъра” и кафе „Феникс”. Ще е интересно.

Ще бъдат обявени победителите от четирите конкурса на фестивала: за exlibris, литературния конкурс на тема „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”, кулинарни рецепти в литературни произведения и фотоконкурса на тема „Детето в страната на книгите”.
И – естествено – ще се разбере кой е третият носител на наградата „Четящият човек”.  И това съвсем няма да е всичко, разбира се.

Ето и програмата

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …