Начало / Критика / Джуди Блум: Родителите не трябва да се притесняват какво четат децата им

Джуди Блум: Родителите не трябва да се притесняват какво четат децата им

Писателката Джуди Блум изрази мнение, че родителите се притесняват прекалено много затова какво четат децата им, съобщи mediabistro.com. Блум говори на фестивала „Хей“ в Уелс. Според нея децата се самоцензурират и сами избягват четива, които не разбират или не са подходящи за тях.

„Ако съдържанието на текста е неподходящо, децата просто ще се уморят от него и няма да запомнят нищо. Родителите се тревожат прекалено много затова какво четат децата. Те искат да контролират живота им напълно, а това не е правилно. Когато малките читатели попаднат на нещо, което не разбират, те биха попитали родителите си. Ако не могат да го направят, те просто го забравят. Няма проблем. Много са добри в това да преценяват сами кое ги забавлява и кое ги кара да се чувстват неудобно. Ако нещо ги притеснява, децата сами бягат от него“, сподели Блум.

76-годишната писателка е ветеран в писането за деца и тийнейджъри. Творчеството й често засяга проблемите на съзряването и пубертета, сексуални взаимоотношения, развод, расизъм, насилие в семейства и между връстници и др. Поради тази причина през 80-те години на миналия век книгите на Блум често са забранявани от властите в САЩ.

Тя споделя, че забраните са я притеснявали и са я карали да се съмнява в обществения морал. Впоследствиецензурата върху книгите й пада. Много жени споделят, че те са ги научили на най-важните неща от живота по време на тийнейджърските им години. Днес творчеството на Джуди Блум е преведено на 31 езика и от книгите са продадени над 80 милиона копия в цял свят.

Свързани заглавия
10 книги, които всяка жена трябва да прочете

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …