На фокус
Начало / България / Излиза „Проклятието на Дейн“ на Дашиъл Хамет

Излиза „Проклятието на Дейн“ на Дашиъл Хамет

От 9 юни на българския книжен пазар ще може да се намери класическия детективски роман „Проклятието на Дейн“ на Дашиъл Хамет. От години книгите на един от основоположниците на жанра са с изчерпан тираж.

„Проклятието на Дейн“ е публикуван за пръв път през 1929 г.  Трилърът, подплатен с напрегнато очакване и интригуващи обрати, е представителен за творчеството на писателя. Хамет ловко въвлича читателите в разбулването на семейна мистерия, свързана с кражбата на един диамант. Частен детектив от агенция „Континентал“ се наема да разплете зловеща паяжина от лъжи, грабежи и убийства, в основата на които лежи предполагаемо проклятие…

Самюъл Дашиъл Хамет (1894-1961) е смятан, наред с Реймънд Чандлър, за създател на черния детективски роман, отличаващ се с „корави” детективи, още по-коравия им речник, циничен поглед към реалността, фатални жени и други компоненти, които водят началото си от романи като „Проклятието на Дейн“. Мнозина свързват името му с жанровата класика „Малтийският сокол“, а едноименният филм с участието на Хъмфри Богарт оправдава признанието на „Ню Йорк Таймс”, че Хамет е „един от най-талантливите автори на мистерии за всички времена”.

Свързани заглавия

Дашиъл Хамет: Трябва да гледаш от към положителната страна, дори да няма такава

Странни професии на писатели, преди да станат известни

118 години от рождението на Дашиъл Хамет

Прочетете още

245289_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (17 юни – 23 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Изригване“ от Майкъл Крайтън и Джеймс Патерсън (нова в класацията) 2. …