Начало / България / Излиза „Проклятието на Дейн“ на Дашиъл Хамет

Излиза „Проклятието на Дейн“ на Дашиъл Хамет

От 9 юни на българския книжен пазар ще може да се намери класическия детективски роман „Проклятието на Дейн“ на Дашиъл Хамет. От години книгите на един от основоположниците на жанра са с изчерпан тираж.

„Проклятието на Дейн“ е публикуван за пръв път през 1929 г.  Трилърът, подплатен с напрегнато очакване и интригуващи обрати, е представителен за творчеството на писателя. Хамет ловко въвлича читателите в разбулването на семейна мистерия, свързана с кражбата на един диамант. Частен детектив от агенция „Континентал“ се наема да разплете зловеща паяжина от лъжи, грабежи и убийства, в основата на които лежи предполагаемо проклятие…

Самюъл Дашиъл Хамет (1894-1961) е смятан, наред с Реймънд Чандлър, за създател на черния детективски роман, отличаващ се с „корави” детективи, още по-коравия им речник, циничен поглед към реалността, фатални жени и други компоненти, които водят началото си от романи като „Проклятието на Дейн“. Мнозина свързват името му с жанровата класика „Малтийският сокол“, а едноименният филм с участието на Хъмфри Богарт оправдава признанието на „Ню Йорк Таймс”, че Хамет е „един от най-талантливите автори на мистерии за всички времена”.

Свързани заглавия

Дашиъл Хамет: Трябва да гледаш от към положителната страна, дори да няма такава

Странни професии на писатели, преди да станат известни

118 години от рождението на Дашиъл Хамет

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …