Начало / Свят / Книга разказва историята на латиноамериканския футбол

Книга разказва историята на латиноамериканския футбол

Нова книга, публикувана на англоезичния книжен пазар, разказва историята на латиноамериканския футбол, съобщи „Индипендънт“. Става въпрос за „¡Golazo!: A History of Latin American Football“ от Андреас Кампомар, която излезе в навечерието на Световното първенство в Бразилия. Творбата е издадена от „Quercus“.

Книгата на Кампомар отделя внимание на всичко, характерно за футбола в Южна Америка – безумно талантливи играчи, емоционални съдии, спиращи дъха голове, кървави сблъсъци между фенове, корупционни схеми, звезди – идоли на милиони, алкохолизъм, наркотици, самоубийства. За латиноамериканците футбола не е просто спорт – той е национална черта, той е архитекта на душата на този регион. Южна Америка не може да бъде разбрана напълно, ако не се знае историята на този спорт и как той е дефинирал нейното общество.

Кампомар разказва за световноизвестни легенди като Пеле, Марадона, Гаринча, Ди Стефано и Меси, както и за забравени герои като Обдулио Варела, Хелено де Фрейтас и Омар Корбата. Произведението описва още доминацията на отбора „Ривър Плейт“, златното поколение на Перу от 30-те години на миналия век и завладяващия стил на „Милионариос“.

Авторът работи върху творбата си от 2011 г. Той коментира преди време:

„За да разбираш Латинска Америка, трябва да разбираш и нейния футбол. В много отношения той е най-важното нещо за хората в региона“

Свързани заглавия
Издателят на Стиг Ларшон купи правата на „История на латиноамериканския футбол”

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …