Начало / Свят / Хасан Бласим е първият арабски носител на „Independent foreign fiction prize“

Хасан Бласим е първият арабски носител на „Independent foreign fiction prize“

Иракчанинът Хасан Бласим спечели наградата „Independent foreign fiction prize“, съобщи „Гардиън“. Той триумфира със сборника си с разкази „The Iraqi Christ“. Отличието се дава от британското издание „Индипендънт“ за съвременна художествена проза, преведена на английски език и публикувана в Обединеното кралство. Бласим е първият арабски автор, получил приза. Писателят прибавя към сметката си 10 000 паунда.

„The Iraqi Christ“ съдържа 14 разказа. Произведението е комбинация между репортаж, мемоари и мрачно фентъзи. Целта му е да покаже тежката ситуация в Ирак. Въпреки признанията, творбата все още не е публикувана на арабски език заради цензурата. За да се бори с този проблем, авторът възнамерява да я пусне онлайн безплатно.

Екипът на журито почете Бласим за неговия сюрреалистичен, суров и драматичен стил. Той изрази оптимизъм, че неговият успех ще отвори още врати пред иракската литература.

„The Iraqi Christ“ стана и първият сборник с разкази, който печели наградата. Това е пореден триумф на тази по-кратка форма на художествена проза през последната година, в която Алис Мънро получи Нобелова награда за литература, а Джордж Сондърс беше награден с поредица отличия.

Хасан Бласим е роден в Ирак през 1973 г. Той пише разкази, поезия, прави и филми. Напуска родината си през 2000 г., защото е преследван заради направата на филми, критикуващи режима на Саддам Хюсеин. 4 години пътува, преди да се установи във Финландия.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …