Начало / Свят / Литературният архив на Иън Макюън продаден за два милиона долара

Литературният архив на Иън Макюън продаден за два милиона долара

Литературният архив на Иън Макюън беше продаден за два милиона долара, съобщи „Гардиън“. Той беше купен от „Harry Ransom Center“ – хуманитарен изследователски център, музей и библиотека, част от университета „University of Texas“. Архивът съдържа изоставени разкази, чернови на романи, писма от други писатели и 17 години имейл кореспонденция.

„Harry Ransom Center“ притежава също така архивите на Джулиан Барнс, Дж. М. Кутси, Дорис Лесинг и Том Стопард. Директорът на центъра, Стивън Енис, коментира:

„Макюън е един от най-изтъкнатите автори на своето поколение. Тази придобивка е рядка възможност да споделим със студентите творчеството на един жив, международно признат автор, чиито книги предизвикват интерес навсякъде. Архивът на Макюън ще даде на студенти и учени достъп до цялостната подготовка на неговите бестселъри. “

Архивът включва материали от детството и съзряването на известния писател. Сред тях са и албуми, пазени от неговата майка. Има също така кореспонденция с признати автори като Кристофър Хитчънс, Дейвид Лодж, Харолд Пинтър, Филип Рот и Салман Рушди. Там е и пълната имейл кореспонденция на Макюън от 1997 г. насам.

Макюън коментира:

„Понякога пътят към един завършен роман ни сблъсква с неочаквани обрати. Рядко прогресът е линеен. Например моят роман „Изкупление“ започна като научно-фантастична история, развиваща се два-три века в бъдещето“.

Свързани заглавия
Иън Макюън критикува религиозната обсебеност в книга

Иън Макюън нападна религиозните родители

Иън Макюън към младите писатели: Започнете с разкази

Изгубен разказ на Иън Макюън беше намерен след 30 години

Книги от Иън Макюън тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

279943061_282869170723468_1801811721148240997_n (1)

Боян Боев: Онези, които се бунтуват, остават неразбрани

След успешния си дебютен роман „Сайбиевата невеста“, Боян Боев идва с нова, още по-силна книга  …