Начало / Свят / Сайт събира призведения от детството на Бронте и стенограма от процеса срещу Оскар Уайлд

Сайт събира призведения от детството на Бронте и стенограма от процеса срещу Оскар Уайлд

Британската библиотека пуска уникален интернет сайт, в който са събрани редки ценни текстове. Сред 1200-те „литературни съкровища“ читателите ще могат да намерят образци от творчеството на Шарлот Бронте от детството й, стенограма от процеса срещу Оскар Уайлд и много други любопитни документи.

Един от образците е илюстрована приказка, която авторката на „Вийет“ измисля и рисува за малката си сестра Ан. Включено е и писмото, с което издател отказва на Джейн Остин публикуването на „Гордост и предразсъдъци, ръкописи на Уилям Блейк, Уилям Уърдсуорт, Пърси Шели, Джон Кийтс, Джейн Остин, Чарлз Дикенс и Оскар Уайлд, дневници, снимки, писма и статии от вестници. Друг от шедьоврите е речник на жаргона на престъпниците от 1809 г.

Според националната библиотека на Великобритания този сайт ще помогне на младите хора да се запознаят и да приемат класиците. Очаква се сайтът да се утвърди като  най-голямата британска дигитална библиотека.

„Контактът с оригиналните творби ще ги направи по-достъпни и ще вдъхне нов живот на текстове и стихове, писани преди векове“, казва един от директорите в библиотеката Роджър Уолш.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …