На фокус
Начало / България / Фестивал на фантастиката в музея „Земята и хората“ в края на седмицата

Фестивал на фантастиката в музея „Земята и хората“ в края на седмицата

Фестивал на фантастиката ще превземе столичния музей „Земята и хората“ между 16 и 18 май. Събитието се организира от Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, фондация „Човешката библиотека“ и музей „Земята и хората“.

  „Фантастивалът ще ви срещне с общности и групи, обединени от любовта си към фантастичното във всевъзможните му проявления: литература и кино, живопис и музика, ларп и бордови игри, търсене и творене на бъдеще. Във време на промени и разкъсвания, нашата цел е да градим мостове: едни към други; и заедно – към следващия свят, в който мечтаем да живеем“, – споделя Калин Ненов, преводач и творчески директор в „Човешката библиотека“.

Програмата започва в петък, 16 май, от 17,30 ч, когато ще бъде открита изложба с фантастични картини и ще се отпразнува 40-годишният юбилей на софийския клуб за фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“. В събота от 16 ч ще бъде представена антологията „За спасяването на света“, като прелюдия към кръгла маса за позитивните модели на бъдещето и устойчивото развитие.

Най-богатият откъм събития ден е неделя, 18 май, когато сцената ще бъде заета още от 11 ч. Тогава ще бъде награждаването на младите автори, отличени в четвъртия поред Копнеж за растящо творчество. Клуб „Светлини сред сенките“, чиято трилогия „Аурелион“ се класира на 29-о място в „Малкото голямо четене“ през 2011 г., ще прожектира епизоди от сериала „Аурелион“. По-късно ще бъдат представени онлайн домът на фантастиката SciFi.bg, Фентъзи ЛАРП център, бордовата игра Bright Future, Цитаделата, анимационните филми на Дивна Вълчева, късометражният Iscariot и документално-визионерският „България, тази вечна ерес“.

  „За нас Фантастивалът е уникална възможност да се покажем на хората и да сверим часовника си с други творци и общности в жанра Важно е човек да следва мечтите си, да се развива, да гледа напред и да твори. Точно това според нас е посланието на събитието и затова сме горди да бъдем част от него“,заяви Петър Атанасов, главен редактор на SciFi.bg и участник в програмата.

 

Повече информация за Фестивала тук

Прочетете още

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години 68-годишният съосновател на „Майкрософт“ е известен с това, че чете …

2 Коментари

  1. Благодарим за разгласата!

    И ще се радваме на всяка жива среща покрай Фантастивала. :)

  2. ФАНТАстивалът реклама на ФАНТА ли е или неуспешен опит за игра на думи?