Начало / Свят / Китайски издател осъден на 10 години затвор заради неиздадена книга

Китайски издател осъден на 10 години затвор заради неиздадена книга

Китайски издател получи 10-годишна присъда за намерението да публикува книга за президента на страната Си Дзенпин, съобщи thebookseller.com. 73-годишният Яао Уентиан, част от издателската къща „Morning Bell Press“, работеше с Ю Дзие – писател и дисидент, който живее в САЩ – по публикуването на нехудожествената творба „Chinese Godfather Xi Jinping“. По план произведението трябваше да излезе през април тази година.

Уентиан получи присъдата от съда в Шънджън за „контрабанда на забранени артикули“. Международната асоциация на издателите (IPA) критикува остро решението, обявявайки, че то е политическо. В изявление от асоциацията се казва, че те са:

„Шокирани от жестокостта на присъдата. Това е прекалено отмъстително действие спрямо Яао Уентиан заради смелостта му да публикува книга на китайски писател дисидент. Яао Уентиан е на 73 години и сериозно болен и трябва да бъде освободен незабавно и безусловно. Китайското правителство трябва да уважава свободата на своите граждани да публикуват и свободата да четат“.

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …