Начало / Свят / Китайски издател осъден на 10 години затвор заради неиздадена книга

Китайски издател осъден на 10 години затвор заради неиздадена книга

Китайски издател получи 10-годишна присъда за намерението да публикува книга за президента на страната Си Дзенпин, съобщи thebookseller.com. 73-годишният Яао Уентиан, част от издателската къща „Morning Bell Press“, работеше с Ю Дзие – писател и дисидент, който живее в САЩ – по публикуването на нехудожествената творба „Chinese Godfather Xi Jinping“. По план произведението трябваше да излезе през април тази година.

Уентиан получи присъдата от съда в Шънджън за „контрабанда на забранени артикули“. Международната асоциация на издателите (IPA) критикува остро решението, обявявайки, че то е политическо. В изявление от асоциацията се казва, че те са:

„Шокирани от жестокостта на присъдата. Това е прекалено отмъстително действие спрямо Яао Уентиан заради смелостта му да публикува книга на китайски писател дисидент. Яао Уентиан е на 73 години и сериозно болен и трябва да бъде освободен незабавно и безусловно. Китайското правителство трябва да уважава свободата на своите граждани да публикуват и свободата да четат“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …