Начало / Критика / Юрген Рот за заплахите за България

Юрген Рот за заплахите за България

Германският писател и журналист  Юрген Рот, известен в България с книгите си „Новите български демони”, „Гангстерска икономика. Как организираната престъпност ни изкупува“ и „Газпром. Зловещата империя“, даде интервю за „Дойче веле”, в което коментира политическата ситуация в България.  Ето и позицията на Рот:

„Да не забравяме как Путин предупреди бившия премиер Бойко Борисов, че ако той не подпише за „Южен поток“, страната може да преживее една студена зима. Още тогава българското правителство трябваше да реагира много бързо на тази политика и да се огледа за алтернативни възможности за доставки, за да предотврати по-нататъшни изнудвания“, казва Рот. Според него в България Путин все още се радва на широка подкрепа, защото водещи бизнесмени печелят директно от него, и защото една част от по-възрастното население сигурно копнее за една „силна ръка“. Освен това в страната има сериозно социално недоволство, което се използва от бившите комунисти, включително в парламента.
Заплахите за България
Военна заплаха за страната не съществува, защото България е член на ЕС и НАТО, които представляват стабилен щит. При цялото си имперско поведение и подривна дейност спрямо независими държави, Путин не може да си позволи да предприеме военни действия срещу страните от НАТО. В енергийно-политически план разбира се съществува опасността, както и за другите зависими от руския газ държави, енергийните доставки от Русия да бъдат използвани като политическо оръжие. „Все пак ми се струва, че в случая водещ трябва да е интересът на Кремъл, свързан с печалбите на „Газпром“. Затова в геополитически план също не съзирам опасност, ако българите, и най-вече българското правителство поддържат ясно европейската линия. България няма друга алтернатива“, казва германският разследващ журналист.
Попитан за предизборната кампания преди европейските избори, в която част от българските националисти, например от „Атака“, използват антиевропейски и пропутиновски лозунги, Юрген Рот казва: „Атака” не е партия на българските националисти, а дяснорадикална, ксенофобска и антисемитска партия. Тя е недостойна за едно демократично гражданско общество. Фактът, че управляващите социалисти си сътрудничат с тези десни фанатици, е безпрецедентен политически скандал“.

Защо националистите харесват Путин?

Както всички дясноекстремистки партии в Европа, така и „Атака“ е противник на мултикултулната европейска цивилизация. Именно дяснорадикалните партии имат силен афинитет към деспоти като Владимир Путин, продължава германският журналист. Според него ситуацията в Германия е подобна, но се забелязва ухажване на Путин както от левите, така и от крайнодесните партии. Най-малкото те го защитават, уточнява Рот. На тях им допада националистическата и антидемократична политика на Путин, защото тя отговаря на светогледа им за една единствена господстваща раса, която прокарва властовите си амбиции с всички средства, дори и с терор.

Крайнодесните формации като „Атака“ печелят и от социалното недоволство сред части от населението. Те трупат дивиденти и от един отчасти корумпиран национален елит, както и от асоциалните икономически магнати, които мислят само за личния си интерес, но не и за общото благо. Този, който в България дава гласа си за „Атака“, или за подобните на нея формации в Европа, той гласува против демокрацията и подкрепя една подобна на Путиновата система; той се обявява против културното многообразие, свободата на мненията и демократичното участие на гражданите в политиката и приема омразата срещу инакомислещите и хората с различна външност, като ромите например“, посочва германският журналист.

Унгария е един предупредителен сигнал за това драматично развитие. Остава само да се надяваме, че тези хора няма да бъдат избрани в европейския парламент, казва Юрген Рот.

Свързани заглавия
Юрген Рот: Случващото се сега не е само национална българска трагедия, това е трагедия за цяла Европа

Журналистът Юрген Рот: Докато обикновените хора мизерстваха, една малка група забогатяваше

8 книги, посветени на Бойко Борисов

„Газпром. Зловещата империя“ от Юрген Рот (анотация)

Издателят на Илия Троянов и Юрген Рот обяви фалит

Книги от Юрген Рот тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …