Начало / Критика / Журналистът Юрген Рот: Докато обикновените хора мизерстваха, една малка група забогатяваше

Журналистът Юрген Рот: Докато обикновените хора мизерстваха, една малка група забогатяваше

Юрген Рот – германски разследващ журналист, автор на няколко книги за българската мафия, се включи в дебатите за ситуацията в страната.
Пред “Дойче веле” Рот анализира падането на правителството на ГЕРБ и посочва, че лидерът на партията Бойко Борисов е дошъл на власт с големи обещания да разбие мафиотските структури в икономиката и политиката, а се е оказало, че е закрилял отявлени престъпници.

“Дори да приемем, че Борисов е имал силни противници, които са се борели със зъби и нокти за запазване на своите привилегии, не видяхме той да полага някакви особени усилия да изпълни обещанията си . А беше избран именно заради тях”, казва авторът. “В крайна сметка се стигна дотам, че докато обикновените хора в България мизерстваха, една малка група от хора продължи да забогатява. Протестът срещу високите сметки за ток беше само искрата, която подпали чергата и на политиците.”

Рот критикува и лъкатушенията на Борисов в енергийния сектор – “там премиерът първо разтваряше всички врати пред руския деспот Путин и неговите наместници, след което обаче реши, че България все пак трябва да се държи като представител на голямото европейско семейство”.

Книгите на Юрген Рот тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …