Начало / Свят / Амос Оз разкритикува израелските екстремисти

Амос Оз разкритикува израелските екстремисти

Най-известният израелски писател Амос Оз определя еврейските екстремисти, извършващи расистки провокации срещу християните и мюсюлманите като „еврейски неонацисти“, съобщи БГНЕС, позовавайки се АФП.

Сайтът на в. „Аарец“ цитира думите на Оз:

„Нашите неонацистки групи имат подкрепата на много националисти и дори на депутати расисти, а равини по мое мнение им дават псевдорелигиозно оправдание.“

Надписът „Смърт на арабите“ бе изписан на къща в старата част на Йерусалим, както и свастики по стените на апартамент в западната израелска част на града.
Действайки под лозунга „Трябва да си платят“, еврейски заселници екстремисти и активисти на крайната десница предприеха през последните месеци множество нападения срещу палестинци, израелски евреи и срещу израелската армия в отговор на решения на правителството, които преценяват като накърняващи техните права, или на актове, приписвани на палестинците. Мюсюлмански и християнски храмове бяха нападнати. Върху румънската църква „Свети Георги“, намираща се близо до квартал на ортодоксални евреи в Йерусалим, бе написано „Цар Давид за евреите, Христос е боклук“.
Вчера бяха открити нови антихристиянски и расистки надписи в Йерусалим, въпреки че охраната на култовите места бе засилена с наближаване на визитата на папа Франциск по светите места в края на май.

Макар полицията да извършва множество арести, засега никой не е подведен под отговорност. Вече се чуват призиви към правителството да натовари „Шин Бет“  (израелските тайни служби) с решаване на проблема.

Книги от Амос Оз тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …