Начало / Свят / Евангелието на Варнава: Исус не е разпъван на кръста

Евангелието на Варнава: Исус не е разпъван на кръста

Малко познатото Житие на Исус, писано от Варнава, смятан за ученик на Спасителя, е открито в Библия на 1500 години, съобщи сайтът www.latintimes.com. Според историографите това житие е съществувало през XVI век на испански и италиански език, но оригиналът му е изгубен и е оцелял само частичен препис от XVIII век.

Библията е открита през 2000 година, като е била иззета от контрабандисти при акция на полицията. Свещената книга, която е оценявана на сума над $28 млн., тайно е била пренесена в Турция. В Житието на Христос Варнава пише, че Синът Божи не е бил разпъван на кръст, но тази съдба е имал Юда Искариотски. Според ученика Христос е бил само Месия и Пророк Божи.  Всички текстове са писани на сириак, което е източноарамейски диалект, смятан за роден на самия Исус и използван в момента само в малки райони около Дамаск. Според в. „Christian Post“ тескстът на Варнава е бил копиран и няколко копия са били продадени на ценители, като цената им е стигала $1,7 млн. Евангелието се смята за особено ценно, след като не е било включено в официалното издание на Библията заедно с каноничните – тези на Матей, Марко, Лука и Йоан.

Според някои изследователи в това Житие се представя мюсюлманската версия на Новия завет и интерпретацията на мюсюлманите за живота на Исус. Варнава дори включва история, в която Христос предрича появата на Пророка Мохамед.

Свързани заглавия
Апокрифно евангелие на 1500 години излезе на светло

Фото: alarabiya.net

Прочетете още

abinash-jothimani-P4qSaBcY-unsplash

Големите писатели и техните страхове

Понякога са ключови за таланта им Обикновен каприз или… направо здравословен проблем – някои факти …