Начало / Свят / Апокрифно евангелие на 1500 години излезе на светло

Апокрифно евангелие на 1500 години излезе на светло

За древен документ представляващ апокрифно евангелие, чиято възраст е около 1500 години, съобщи razkritia.com, цитирайки „Евронюз”. Появата на християнската реликва граничи с чудо, след като по съобщения от властите в Турция, апокрифното евангелие е било съхранявано в продължение на 10 години от съда, за веществено доказателство срещу трафиканти на антики.

Ръкописът по предварителни оценки е на възраст 1500 години, а съдържанието му предстои тепърва да се анализира от компетентните специалисти. Уникалният ръкопис е изпълнен със златни букви върху 52 листа кожа и на много места в текста има изображения, дори едно от тях силно напомня картината на Леонардо „Тайната вечеря“, твърди директорът на Етнографския музей в Анкара Мехмет Кумандаш.

Предположенията са, че това е Евангелието на Варнава, обявено за еретично наред с другите писания за Исус след Вселенския събор през ІV век в Никея – днешен Изник в Северозападна Турция. На събора висшите християнски духовници избират тогава евангелията на апостолите Лука, Матей, Йоан и Марко за единствените истински източници на Божието слово. Очаква се апокрифното евангелие да предизвика полемика със съдържанието си в християнския свят, тъй като според някои специалисти, то съдържа истинното учение на Исус. Текстът е на арамейски – майчиният език на Божия син и се твърди, че на кръста е разпнат Юда, а не Исус.

Министърът на културата на южната ни съседка Ертурул Гюнай уточнява, че уникалната находка се охранява строго. Стойността на историческия документ се оценява на повече от 20 млн. долара. Находката ще бъде обявена за национален културен паметник, а след реставрация и изследване за автентичност по метода на въглеродния анализ, апокрифното евангелие ще бъде изложено в Националния етнографски музей в Анкара.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …