На фокус
Начало / България / „Ден на отворените врати“ в Столичната библиотека на 10 май

„Ден на отворените врати“ в Столичната библиотека на 10 май

Столичната библиотека ще изненада своите читатели с „Ден на отворените врати“. Инициативата е по случай Деня на библиотечните и информационните работници.

Ето и програма на библиотеката за 10 май:
– Новодошлите читатели ще получат едногодишна безплатна читателска карта (без да заплащат депозит). С тази карта могат да се ползват всички ресурси на библиотеката.
– Ще бъдат експонирани ценни старопечатни книги – „Славянското царство“ на Мавро Орбини изд.1601 г., първата българска старопечатна книга, написана на новобългарски език „Кириакодромион“ /или „Неделник“/ изд. 1806 г., първите броеве на издаваното от Константин Фотинов списание „Любословие“ от 1844 г., книги от личните библиотеки на д-р Константин Стоилов и Кирил Христов /албуми на К. Стоилов с личния герб и подпис на княз Фердинанд/ и много др.
– Ще се отчетат резултатите от литературния конкурс за есе на тема: „Библиотеката в ерата на Водолея“.
– Ще се представят новите колекции в чуждоезиковите читални и елекронните ресурси в Руския и Американския център.
– В отдел „Краезнание“ ще бъде изложен документален и информационен архив за историята и развитието на библиотеката ни и снимки от стара София.
– В 11.00 часа на 10 май в Детско-юношеския отдел Весела Фламбурари ще представи приказни миниатюри по свои произведения.
– В 12.30 часа ще бъде открита документалната изложба „Първите български буквари“, изготвена от Националния литературен музей.
– Презентации
– Подготвени са изненадващи подаръци за „най-ранобудните“

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …

Един коментар

  1. От кога се каня да посетя тази наша голяма библиотека и макар, че съм от София все ще не съм била.Много ме хвана яд, като прочетох сега че е имало ден на отворените врати.Ако бях разбрала по рано щях да отида веднага мои приятели и да я разгедаме, а защо не и да вземем книги.Знм че там има кажи речи всичко.Жалко че съм изпуснала и това, че се е представяло и новите колекции в чуждоезиковите читални , но както се казва шанс.Дано другата година да разбера и ще бъда на първа линия.