Начало / Свят / Най-популярните личности във фен клуба на Толкин

Най-популярните личности във фен клуба на Толкин

Фен клубът на една от най-великите фентъзи книги, писани някога – „Властелинът на пръстените“ е повече от внушителен. Милиони хора прочитат и препрочитат  историите за Фродо. Сайтът http://www.tolkienlibrary.com събра най-популярните личности, които споделят любовта си към „Властелина“. Сред тях има кралици, принцове, президенти, папи, шампиони. Естествено сред ВИП почитателите на сагата са плеяда филмови звезди, които играят във филмите, сред които Кристофър Лий, и такива, които по една или друга причина не намират място в лентите като Николас Кейдж, Меган Фокс и Джеймс Камерън.

Ето и извадка от списъка:

Барак Обама

Президентът Обама се слави като фен на комиксите за „Спайдърмен“, но сам призна, че „Властелинът на пръстените“ има място в Белия дом. Самият държавен глава каза на едно благотворително събиране на Схоластичен детски прес корпус: „Когато бях на вашата възраст, бях малко пораснал за „Момчетата Харди“ и подобни книжки. Точно тогава се натъкнах на „Властелина на пръстените“ и „Хобит“. Не бяха приключенските истории, които обичах, но бяха книги, които ме научиха много за социалните проблеми. Научиха ме как хората си влияят един на друг и как се отнасят един към друг… Научиха ме и на това, че някои хора за жестоки.“

Кралица Маргарете II

Маргарете II е не само кралица на Дания, но и художник, чиито произведения са повлияни и вдъхновени от Дж. Р. Р. Толкин и неговия литературен свят. Създадени са дори документални филми, които изследват аспектите на творчеството на Толкин в картините й. През 1970 г. тя решава да илюстрира „Властелина на пръстените“ и изпраща картините си на автора, който остава силно впечатлен колко много рисунките й се доближават до неговите собствени. През 1977 г. илюстрациите на кралицата са използвани за датското издание на книгата, прерисувани от англичанина Ерик Фрейзър. Картините й са публикувани и в английско издание на „Харпър Колинс“, но под псевдоним – Ингахилд Гратмер. Тя даде разрешение те да бъдат включени и в обложката на CD за музикалната интерпретация на поемите в книгата.

Принц Чарлз

Според в. „Телеграф“ английският престолонаследник е запален фен на Толкин. Доказателство за това е и визитата му до дома на режисьора на „Хобит“ Питър Джаксън в дома му в Нова Зеландия, преди да започнат снимките.  Според източници, близки до двореца, една от мечтите на принца е да „влезе в обувките на Билбо Бегинс“.

 

Принц Уилям

Страстта на бащата се е предала на големия син на Чарлз и Даяна – Уилям. Уилям е близък приятел с Мартин Фрийман, който се превъплащава в Билбо Бегинс в „Хобит“. Двамата се запознават именно на премиерата на филма, където Уилям впечатлява всички с дълбоките си познания по сюжета и детайлите от книгата. „Той знаеше всички факти за Средната земя и говореше дори прекалено много за това“, казва Фрийман.

Арпад Гьонц

Бившият президент на Унгария, заемал поста 10 години – от 1990 до 2000 г., е един от преводачите на „Властелина на пръстените“ на унгарски. Той прави това през 1980 г., за което получава специалното признание на самия Толкин. „Властелинът на пръстените“ дава ролеви модели на нашия дехуманизиран свят като една забавна лекция. Книгата ни помага да трансформираме нашия свят в едно голямо усмихнато село“, казва Гьонц.

 

Папа Франциск

Папа Франциск е голям фен на Толкин. Още от времето си в Бразилия, известният като Кардинал Берголио споменава в своя проповед за пътя на надеждата пътешествията на Фродо и Билбо наред с тези на Одисей, Ейбрахам и други библейски мотиви. През януари тази година пък ватиканският вестник „Л‘осерваторе Романо“ публикува теоложко изследване върху „Властелина на пръстените“.

Меган Фокс

Актрисата е може би най-красивият и запален фен на Толкин. Тя е редовен посетител на най-различни форуми, свързани с книгите му, като често критикува за решенията във филмите режисьора Питър Джаксън.

 

 

Рууд ван Нистелрой

В спорта има доста фенове на „Властелина на пръстените“, но холандският голаджия е един от най-запалените. Той дори се примолва за специална среща с актьора, изиграл Фродо – Илайджа Уудс, и го кани на футболно парти в САЩ. За подарък на свой приятел журналист Нистелрой подарява специална фланелка на „Манчестър Юнайтед“, като вместо име на гърба пише Хобит.

Фернандо Торес

Голаджията на „Челси“ има дори татуировка на ръката, взаимствана от „Властелина на пръстените. Такава, всъщност има и аржентинският футболист на „Манчестър Сити“ Серхио Агуеро.

 

 

 

 Орсън Скот Кард

Авторът на поредицата за Ендър е известен с пристрастеността си към сагата на Толкин. Той пише цели трудове за Средната земя. „Любимата ми художествена книга е „Властелинът на пръстените“, а нехудожествена – „Пушки, вируси, стомана“, признава Орсън Скот Кард. Друг велик фантаст във фен клуба на Толкин е самият Айзък Азимов, който признава, че е чел сагата поне пет пъти.

„Бийтълс“

Великата ливърпулска четворка през 1960 г. обмисля да направи своя адаптация на „Властелина на пръстените“. „Джон искаше да купим правата за филмиране. Имаше страхотна идея“, признава Пол МакКартни. Пол трябвало да играе Фродо, Джордж Харисън да се превъплати в Гандалф, Ринго – в Сам, а Ленън – в Голум.

 

„Лед Цепелин“

Известно е, че Робърт Плант и компания често включват повлияни от сагата текстове в албумите си, като цели песни повтарят някои от стиховете на Толкин. Такива са: „The Battle of Evermore“, „Misty Mountain Hop“, „No Quarter“, „Ramble On“ и „Over the Hills and Far Away“ Един от домашните любимци на Плант пък носи името Страйдър.

Сър Едмънд Хилари

Новозеландският алпинист и изследовател на Антарктида, който става известен с това, че заедно с шерпа Тенсинг Норгей са първите хора, които се изкачват на връх Еверест в Хималаите и се завръщат благополучно на 29 май 1953 г., е сред най-големите почитатели на историите за Средната земя. „Той беше романтик и харесваше битките на доброто срещу злото“, казва за Хилари приятелят му Том Скот.

 

 

Книгите на Дж. Р. Р. Толкин тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …