Начало / Свят / Андрю Соломон спечели „Wellcome Book Prize”

Андрю Соломон спечели „Wellcome Book Prize”

Андрю Соломон спечели наградата „Wellcome Book Prize”, съобщи thebookseller.com. Той беше отличен за произведението си „Far From the Tree: A Dozen Kinds of Love”. Призът се дава всяка година за художествена или нехудожествена книга, засягаща теми като медицина и здраве. Соломон прибавя към сметката си 30 000 паунда.

Книгата на Соломон представлява изследване на семейства, в които родителите имат деца със специални нужди. Описани са семейства, които трябва да се справят с най-различни състояния – синдром на Даун, хипофизарен нанизъм, аутизъм, глухота, но също деца-чудо с изключителни качества и дарби, деца, които стават престъпници и такива с транссексуална ориентация.

Председателят на журито сър Андрю Моушън отправи комплименти към книгата за нейната дълбочина и похвали Соломон за неговата смелост да се захване с такава чувствителна тема.

Соломон коментира:

„Понякога има сблъсък между социалния прогрес, който ни позволява да приемем различията у хората и медицинския прогрес, който ни помага да заличим тези различия. Моята книга е за изключителни истории за любов и състрадание. За такава творба да бъда отличен с награда, която се дава за книги, засягащи медицината, показва все по- либералната гледна точка към вечните въпроси за това какво е да си здрав, какво е да си нормален и как трябва да се отнасяме с тези, които не са като нас”.

В края на миналата година „Far From the Tree: A Dozen Kinds of Love” също получи признание. Тя беше отличена с наградата „Green Carnation Prize” за литература от ЛГБТ автори.

Свързани заглавия
Андрю Соломон спечели наградата за ЛГБТ автори

Елизабет Гилбърт номинирана за „Wellcome Book Prize“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

238020_b

Да се научиш да обитаваш необитаемия си „аз“

Юлия ПЕТКОВА „Йога“ е на българския книжен пазар в превод на Росица Ташева За него …