Начало / Свят / Разкази на Фицджералд излязоха за първи път нередактирани

Разкази на Фицджералд излязоха за първи път нередактирани

Разкази на Франсис Скот Фицджералд, силно променени от редактори на вестници, излязоха за първи път в оригинал, съобщи „Гардиън”. Става въпрос за четвъртия сборник на автора „Taps at Reveille”, публикуван през 1935 г. Нецензурираната версия на сборника е публикувана от издателството на престижния университет „Кеймбридж”.

Разказите са писани през 20-те и 30-те години на миналия век за вестника „Saturday Evening Post”. Това са времена, в които писателят е затънал в дългове и има куп проблеми. Фицджералд умира през 1940 г. едва на 44 години. Сравнение между ръкописите и публикациите в изданието показват сериозни разлики между това, което е писал авторът на „Великият Гетсби” и това, което в крайна сметка е публикувано.

Премахнати са жаргонни изрази, обиди между персонажи, както и сексуални и антисемитски намеци. Това е направено с цел творбите да се харесат повече на масовата публика.  Новото издание на сборника ще представи разказите по начина, по който ги е написал Фицджералд. Джеймс Уест, главен редактор в издателството, казва, че публикуването на творбата в нецензуриран вид е важно, защото читателите искат да четат Фицджералд, а не редакторите на вестника.

„Най-общо казано в разказите героите използват различни ругатни и жаргони. Те говорят като истински хора. Едно от нещата, за които Фицджералд е критикуван най-често, е, че е избягвал неприятни теми и не е използвал реалистичен език в прозата си, предназначена за вестници и списания. Сега можем да видим, че това не е било де факто негов избор”, твърди Уест.

В трудния период, в който писателят се е намирал, той е продал разказите на „Saturday Evening Post”, за да може да издържа семейството си. Според Уест не бива да се критикуват редакторите на вестника, защото такива са били правилата на пазара, а Фицджералд като професионален писател ги е приел. Знаел е, че вестникът се цели към средната класа и се старае да не обиди никой от своите читатели.

Сара Чърчуел, преподавател по американска литература в „University of East Anglia” и автор на книгата „Careless People” – биографично изследване на „Великият Гетсби” – посреща с радост новото издание. Тя е на мнение, че сега писателят ще бъде видян в нова светлина и читателите няма да го имат вече за единствено сантиментален автор.

Книги от Скот Фицджералд тук

„Великият Гетсби“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …