Начало / Критика / Джордж Сондърс за силата на добротата

Джордж Сондърс за силата на добротата

 

Джордж Сондърс е един от най-нашумелите писатели в последно време. Само през последните месеци той спечели престижните награди „Folio Prize“ и „The Story Prize“. През май 2013 г. Сондърс държа реч пред завършващите университета „Syracuse University“, която получи такъв отзвук, че впоследствие беше публикувана и в книга – „Congratulations, by the way: Some Thoughts on Kindness“. Представяме ви откъс от речта на Сондърс, в който той говори за силата на добротата, публикуван в brainpickings.org.

„Бих казал, че като цел в живота, едно от най-важните неща е да се опиташ да бъдеш по-добър. Когато бях седми клас, едно ново дете се присъедини към класа. Нека я наречем Елън. Елън беше дребничка и срамежлива. Носеше едни сини очила, които, по онова време, носеха само възрастните жени. Когато беше нервна, което се случваше през цялото време, имаше този навик – да вземе кичур от косата си и да започне да го дъвче.

Тя се присъедини към нашето училище, към нашия квартал. В повечето случаи я игнорираха, понякога я дразнеха – питаха я дали косата й е вкусна, подобни неща. Виждах, че това я наранява. Още си спомням как гледаше след подобни обиди. Поглед надолу, с вид, сакаш е ритната в корема, искаше повече от всичко да изчезне. След известно време тръгваше нанякъде, все още с кичур в уста. Представях си, че когато се прибере, майка й я пита как е минал деня, дали има нови приятели, а тя отговаря положително.

Понякога я виждах да се върти сама из двора на тяхната къща, сякаш се страхуваше да го напусне. След известно време семейството се премести. Това е – няма трагедия, няма грандиозен финал. Един ден беше там, на другия я нямаше. Край на историята.

За какво ли съжалявам? Защо 42 години по-късно все още мисля за това? Все пак, спрямо другите деца, аз бях сравнително мил с нея. Всъщност, дори понякога я защитавах, макар и не много настойчиво. Но все още нещо ме притеснява. Това, за което съжалявам в живота най-много, са провалите на добротата. Когато съм бил свидетел на страданието на друго човешко същество, но не съм направил достатъчно, за да го защитя.

Погледнете нещата от друга гледна точка. Кои са хората, към които изпитвате най-топли чувства? Обзалагам се, че са тези, които са били добри с вас. Но да си добър, се оказва, е трудно. Започва с отношението към дъждовните капки, към дъгата, към малките кученца, разширява се и обхваща в себе си…е, всичко“.

Джордж Сондърс е американски писател, роден през 1958 г. Пише главно разкази, като негови произведения са се появявали в медии като „Ню Йорк Таймс”, „The New Yorker”, „GQ” и много други. Носител е на множество награди. Сред творбите му са „CivilWarLand in Bad Decline”, „The Brief and Frightening Reign of Phil”, „Tenth of December: Stories” и др.

Свързани заглавия
Джордж Сондърс спечели първото издание на „Folio Prize“

Номинираните за новата награда „Folio Prize“ бяха обявени

Джордж Сондърс спечели „The Story Prize“

Джордж Сондърс и Хилари Мантел сред 100-те най-влиятелни личности в света за 2013 г.

Джордж Сондърс: Успехът е планина, която продължава да расте пред теб, докато я изкачваш
Обявиха претендентите за „The Story Prize“
Книгите на 2013 г. според „Huffingtonpost“

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …