Начало / Свят / Клеър Райт спечели най-голямата литературна награда в Австралия за жени

Клеър Райт спечели най-голямата литературна награда в Австралия за жени

Клеър Райт спечели „Stella prize“ – най-голямата литературна награда в Австралия за книги, писани от жени, съобщи „Гардиън“. Райт, историк от Мелбърн, беше отличена за нейната творба „The Forgotten Rebels of Eureka“, посветена на бунта в Австралия от 1854 г., в който работниците от  златните мини в страната въстават срещу колониалните си британски господари. Авторката прибавя 50 000 долара към сметката си.

Екипът на журито определи произведението като рядка комбинация между истински научен труд и интересен наратив. Книгата изследва бунта, наречен „Eureka Rebellion“, в който загиват четирима войници и двадесет миньори.  Райт е използвала вестници от периода, дневници и писма като източник на информация. Книгата е фокусирана върху ролята на жените в бунта. Авторката казва, че написването на „The Forgotten Rebels of Eureka“ й отнело 10 години.

Клеър Райт ще дари 10% от паричната си премия или 2 500 долара на фондацията „Indigenous Literacy Foundation“, подпомагаща грамотността, и още 2 500 долара на училището „Northcote High“, в което е учила.

„Stella prize“ беше учредена през миналата година, за да бъде дадено признание на най-добрите книги, дело на женското австралийско литературно общество.

Фото: clarewright.com.au

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …