На фокус
Начало / Свят / Клеър Райт спечели най-голямата литературна награда в Австралия за жени

Клеър Райт спечели най-голямата литературна награда в Австралия за жени

Клеър Райт спечели „Stella prize“ – най-голямата литературна награда в Австралия за книги, писани от жени, съобщи „Гардиън“. Райт, историк от Мелбърн, беше отличена за нейната творба „The Forgotten Rebels of Eureka“, посветена на бунта в Австралия от 1854 г., в който работниците от  златните мини в страната въстават срещу колониалните си британски господари. Авторката прибавя 50 000 долара към сметката си.

Екипът на журито определи произведението като рядка комбинация между истински научен труд и интересен наратив. Книгата изследва бунта, наречен „Eureka Rebellion“, в който загиват четирима войници и двадесет миньори.  Райт е използвала вестници от периода, дневници и писма като източник на информация. Книгата е фокусирана върху ролята на жените в бунта. Авторката казва, че написването на „The Forgotten Rebels of Eureka“ й отнело 10 години.

Клеър Райт ще дари 10% от паричната си премия или 2 500 долара на фондацията „Indigenous Literacy Foundation“, подпомагаща грамотността, и още 2 500 долара на училището „Northcote High“, в което е учила.

„Stella prize“ беше учредена през миналата година, за да бъде дадено признание на най-добрите книги, дело на женското австралийско литературно общество.

Фото: clarewright.com.au

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …