Начало / Свят / Картичка на Алън Гинсбърг, в която критикува комунизма, отива на търг

Картичка на Алън Гинсбърг, в която критикува комунизма, отива на търг

Пощенска картичка, в която поетът от бийтпоколението Алън Гинсбърг критикува комунистическия режим, отива на търг, съобщи „Гардиън“. Тя ще бъде изложена от аукционната къща „Nate D Sanders“ на 29 април. Наддаването започва от 250 долара.

Картичката от 1981 г. е адресирана до поетесата Даяна ди Прима. Гинсбърг й пише как е прекарал известно време в пътувания и от двете страни на Желязната завеса или както той ги нарича – Червените земи. Поетът е пътувал заедно със своя партньор Питър Орловски, също поет и актьор. Според Гинсбърг този начин на управление не работи.

„Питър и аз се върнахме след няколко месеца пътуване…Унгария – Австрия -Швейцария – Германия… не спечелихме много пари, но видяхме много. Червените земи не са добре. Мрачна бюрокрация цари в Унгария. Комунизмът, очевидно, просто не работи“, пише Гинсбърг на гърба на снимка на Швейцарските Алпи.

Бащата на Гинсбърг е със социалистически възгледи, а майка му е била член на Комунистическата партия. Макар да е възпитан да бъде лявоцентрист, той в крайна сметка се определя като пацифист. В картичката Гинсбърг пише още как е бил изгонен от Куба, след като е критикувал полицейските служби заради гонения на хомосексуалисти и насилие срещу хипита. Той пише и как е бил изгонен и от Чехословакия, макар народът там да го приема добре.

Алън Гинсбърг е американски поет от бийтпоколението, роден 1926 г. Той е един от най-значимите творци на 60-те и 70-те години. Сред произведенията му са „Вой и други стихове”, „Падението на Америка”, „Стихове с бяло фередже”, „Смърт и слава: Стихове” и др. Поддържа връзка с Джак Керуак, Уилям Бъроуз, Боб Дилън и др. Имал е психологически проблеми. Умира през 1997 г.

Свързани заглавия
Даниъл Радклиф играе Алън Гинсбърг в нов филм
Алън Гинсбърг: Няма истина. Има само различни гледни точки
Чуйте Алън Гинсбърг да чете своя поема

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …