Начало / Свят / Картичка на Алън Гинсбърг, в която критикува комунизма, отива на търг

Картичка на Алън Гинсбърг, в която критикува комунизма, отива на търг

Пощенска картичка, в която поетът от бийтпоколението Алън Гинсбърг критикува комунистическия режим, отива на търг, съобщи „Гардиън“. Тя ще бъде изложена от аукционната къща „Nate D Sanders“ на 29 април. Наддаването започва от 250 долара.

Картичката от 1981 г. е адресирана до поетесата Даяна ди Прима. Гинсбърг й пише как е прекарал известно време в пътувания и от двете страни на Желязната завеса или както той ги нарича – Червените земи. Поетът е пътувал заедно със своя партньор Питър Орловски, също поет и актьор. Според Гинсбърг този начин на управление не работи.

„Питър и аз се върнахме след няколко месеца пътуване…Унгария – Австрия -Швейцария – Германия… не спечелихме много пари, но видяхме много. Червените земи не са добре. Мрачна бюрокрация цари в Унгария. Комунизмът, очевидно, просто не работи“, пише Гинсбърг на гърба на снимка на Швейцарските Алпи.

Бащата на Гинсбърг е със социалистически възгледи, а майка му е била член на Комунистическата партия. Макар да е възпитан да бъде лявоцентрист, той в крайна сметка се определя като пацифист. В картичката Гинсбърг пише още как е бил изгонен от Куба, след като е критикувал полицейските служби заради гонения на хомосексуалисти и насилие срещу хипита. Той пише и как е бил изгонен и от Чехословакия, макар народът там да го приема добре.

Алън Гинсбърг е американски поет от бийтпоколението, роден 1926 г. Той е един от най-значимите творци на 60-те и 70-те години. Сред произведенията му са „Вой и други стихове”, „Падението на Америка”, „Стихове с бяло фередже”, „Смърт и слава: Стихове” и др. Поддържа връзка с Джак Керуак, Уилям Бъроуз, Боб Дилън и др. Имал е психологически проблеми. Умира през 1997 г.

Свързани заглавия
Даниъл Радклиф играе Алън Гинсбърг в нов филм
Алън Гинсбърг: Няма истина. Има само различни гледни точки
Чуйте Алън Гинсбърг да чете своя поема

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …