Начало / Свят / Статуя на Едгар Алан По ще бъде издигната в Бостън

Статуя на Едгар Алан По ще бъде издигната в Бостън

Статуя на американския класик Едгар Алан По ще бъде издигната в Бостън, САЩ, съобщи huffingtonpost.com. Скулптурата, наречена „По се завръща в Бостън”, ще бъде открита официално на 5 октомври. Тя изобразява писателя, който държи отварящо се куфарче, от което се разсипват листове хартия. До него е разперил криле голям гарван.

По е роден в Бостън. Той е най-известен с готическите си произведения, като най-популярен е разказът му „Гарванът”. Освен като автор, той се е изявявал и като литературен критик. Статуята е дело на скулпторката Стефани Рокнак. Тя спечели специален конкурс, за да получи правото да изготви творбата.

„Няма да лъжа, беше невероятно чувството да спечеля. Но бях и изнервена, защото задачата е много отговорна. Този проект само задълбочи възхищението ми към неговото творчество. Статуята ще изобразява един триумфиращ По, който се връща в родния си край след дълги години литературна творческа дейност”.

Едгар Алан По е американски писател, поет и критик, роден 1809 г. Творбите му обикновено са мрачни и мистериозни. Той е първият известен американски автор, който се занимава професионално с писане. Сред по-известните му творби са „Гарванът”, „Овалният портрет”, „Убийствата на улица Морг”, „Историята на Артър Гордън Пим”. Умира през 1849 г., като причината за неговата смърт продължава да не е изяснена.

Книги от По тук

Снимки от статуята тук

Прочетете още

ladivina

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка „Божествена“ е за любим глас, превърнал …