Начало / България / Флашмоб в центъра на София за Международния ден на книгата

Флашмоб в центъра на София за Международния ден на книгата

Всички читатели и писатели са поканени да отбележат по нетрадиционен начин 23 април – Международния ден на книгата. Веригата книжарници „Хеликон” организира флашмоб в центъра на София под надслов „Аз чета всеки ден! А ти?“.

Мястото на срещата е ъгълът на бул. „Витоша” и ул. „Алабин” в 15 ч. в сряда, 23 април. Там ще бъде паркирана първата мобилна книжарница в България. Участниците ще получат фланелки с надпис „Аз чета всеки ден! А ти?“. Ако са забравили да вземат любимата си книга, ще могат да я заемат от книжарницата на колела.

Четящите хора ще направят шествие по „Витоша” до книжарница „Хеликон” на бул. „Патриарх Евтимий” 68, което ще приключи в 16 ч. Там ще бъде връчена наградата „Рашко Сугарев“ за най-добър публикуван разказ. Победителят ще бъде определен от жури в състав: Димитър Коруджиев, Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

След това по традиция ще бъде обявен носителят на наградата „Цветето на Хеликон”. Тя е за най-продаваната книга от 12-те номинирани за наградата „Хеликон” за 2013 г.

„Нека отпразнуваме заедно най-големия книжен ден!  Следвайте ни! Четете с нас!”, гласи поканата на „Хеликон”.

Флашмоб в буквален превод означава „моментна тълпа“ или „внезапна тълпа“. Това е предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво действие, след което се разотива също така внезапно. Флашмоб е особен вид представление, разчитащо на случайна публика. Това е вид изкуство, което е извън политиката, религията и икономиката. Участниците нито плащат, нито им се плаща. Такива събития се организират обикновено чрез интернет, от социалните мрежи и в по-голямата си част хората не се познават помежду си. Първият флашмоб е организиран в Манхатън през май 2003 г. През септември 2013 г., преди откриването на второто издание на националния фестивал „Четящият човек”, се проведе първият флашмоб  „Аз чета всеки ден!  А ти?“.

Свързани заглавия
Четящите хора празнуваха в Бургас
Заповядайте на флашмоб „Четящият човек”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …