Начало / България / Георги Господинов става ВИП книжар в „Хеликон-Велико Търново“

Георги Господинов става ВИП книжар в „Хеликон-Велико Търново“

Георги Господинов – един от най-четените и превеждани български писатели, ще гостува във Велико Търново.  На 22 май той ще бъде ВИП книжар за час в книжарницата на „Хеликон“ в старопрестолния град. Срещата с авторът на популярните романи „Физика на тъгата“ и „Естествен роман“ ще започне в 16 ч.

Георги Господинов е на литературно турне в страната, организирано от издателя му „Жанет 45“. Той ще има срещи с почитателите си в Русе, Карлово и Варна.

Господинов е автор на стихосбирките: „Лапидариум“ (1992), „Черешата на един народ“ (1996, 1998, 2003), „Писма до Гаустин“ (2003) и „Балади и разпади“ (2007). Съавтор е на две книги-мистификации „Българска христоматия“ (1995) и „Българска антология“ (1998). Романът му „Естествен роман“ (шест издания на български) е публикуван на повече от десет езика за последните няколко години, сред които френски, английски, немски, италиански, датски, чешки… Англоезичното издание (Natural Novel. London: Dalkey Archive Press, Normal, 2005) получава отзиви в „New Yorker“, „New York Times“, „Guardian“, „The Times“… През 2007 г. романът излиза на немски (Natuerlicher Roman. Graz: Droschl Verlag, 2007), с рецензии във „Frankfurter Algemaine Zeitung“, „Literaturen“, „Neue Zurcher Zeitung“, Deutschlandradio, „Der Standard“… През януари 2008 е избран за книга на седмицата на Австрийското радио и телевизия. Сборникът с разкази „И други истории“ (2001) излиза във Франция, САЩ, Чехия, Македония, Австрия. През 2007 английското издание е в номинациите за най-голямата световна награда за книги с разкази „Франк О’Конър“. Автор е на пиесата „D.J.“, която печели Годишната награда „Икар“ за най-добър български драматургичен текст (2004). Преведена е на руски, френски, немски и английски. Поставяна е в България, Австрия и Франция. Георги Господинов е сценарист на игралната новела „Ритуалът“, част от европейската копродукция „Lost and found“ – филм, открил програма „Форум“ на Берлинале 2005. Автор е на книгата „Поезия и медия. Кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на 20 век“ (2005). Съставител е на сборника „Аз живях социализма. 171 лични истории“ (2006) и съавтор на „Инвентарна книга на социализма“ (2006). През 2008 е гост-писател на Берлин със стипендия към Berliner Kunstlerprogramm (DAAD). Редактор в „Литературен вестник“, седмичен колумнист във в. „Дневник“, доктор по нова българска литература към Института за литература, БАН.

Свързани заглавия

Георги Господинов ще гостува в Русе, Велико Търново, Карлово и Варна

Георги Господинов: Нечетенето на книги е опасно за живота

Георги Господинов: Някога хората вдигаха два пръста, сега вдигат един – среден
Георги Господинов: Вярвам в романи, които са изтъкани от колебание
Господинов, тъгата и Минотавъра

Книгите на Георги Господинов тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …