Начало / България / Георги Господинов става ВИП книжар в „Хеликон-Велико Търново“

Георги Господинов става ВИП книжар в „Хеликон-Велико Търново“

Георги Господинов – един от най-четените и превеждани български писатели, ще гостува във Велико Търново.  На 22 май той ще бъде ВИП книжар за час в книжарницата на „Хеликон“ в старопрестолния град. Срещата с авторът на популярните романи „Физика на тъгата“ и „Естествен роман“ ще започне в 16 ч.

Георги Господинов е на литературно турне в страната, организирано от издателя му „Жанет 45“. Той ще има срещи с почитателите си в Русе, Карлово и Варна.

Господинов е автор на стихосбирките: „Лапидариум“ (1992), „Черешата на един народ“ (1996, 1998, 2003), „Писма до Гаустин“ (2003) и „Балади и разпади“ (2007). Съавтор е на две книги-мистификации „Българска христоматия“ (1995) и „Българска антология“ (1998). Романът му „Естествен роман“ (шест издания на български) е публикуван на повече от десет езика за последните няколко години, сред които френски, английски, немски, италиански, датски, чешки… Англоезичното издание (Natural Novel. London: Dalkey Archive Press, Normal, 2005) получава отзиви в „New Yorker“, „New York Times“, „Guardian“, „The Times“… През 2007 г. романът излиза на немски (Natuerlicher Roman. Graz: Droschl Verlag, 2007), с рецензии във „Frankfurter Algemaine Zeitung“, „Literaturen“, „Neue Zurcher Zeitung“, Deutschlandradio, „Der Standard“… През януари 2008 е избран за книга на седмицата на Австрийското радио и телевизия. Сборникът с разкази „И други истории“ (2001) излиза във Франция, САЩ, Чехия, Македония, Австрия. През 2007 английското издание е в номинациите за най-голямата световна награда за книги с разкази „Франк О’Конър“. Автор е на пиесата „D.J.“, която печели Годишната награда „Икар“ за най-добър български драматургичен текст (2004). Преведена е на руски, френски, немски и английски. Поставяна е в България, Австрия и Франция. Георги Господинов е сценарист на игралната новела „Ритуалът“, част от европейската копродукция „Lost and found“ – филм, открил програма „Форум“ на Берлинале 2005. Автор е на книгата „Поезия и медия. Кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на 20 век“ (2005). Съставител е на сборника „Аз живях социализма. 171 лични истории“ (2006) и съавтор на „Инвентарна книга на социализма“ (2006). През 2008 е гост-писател на Берлин със стипендия към Berliner Kunstlerprogramm (DAAD). Редактор в „Литературен вестник“, седмичен колумнист във в. „Дневник“, доктор по нова българска литература към Института за литература, БАН.

Свързани заглавия

Георги Господинов ще гостува в Русе, Велико Търново, Карлово и Варна

Георги Господинов: Нечетенето на книги е опасно за живота

Георги Господинов: Някога хората вдигаха два пръста, сега вдигат един – среден
Георги Господинов: Вярвам в романи, които са изтъкани от колебание
Господинов, тъгата и Минотавъра

Книгите на Георги Господинов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …