Начало / Свят / Записките на Хайдегер, в които изразява подкрепата си към нацисткия режим, бяха публикувани

Записките на Хайдегер, в които изразява подкрепата си към нацисткия режим, бяха публикувани

В Германия бяха публикувани част от записките на известния философ Мартин Хайдегер. В том първи от неговите т.нар. „черни тетрадки“, които са вече на германския книжен пазар, става ясно, че той е бил явен антисемит, съобщи weeklystandard.com. Първият том документира периода 1931-1941 г.

Един от най-популярни философи на ХХ век пише, че докато евреите могат да си позволят да не се ангажират с военни действия и пак да разпространяват влиянието си по света, то германците трябва да жертват най-добрите си хора, за да го постигнат. Той допълва, че евреите лицемерно се противопоставят на расовия принцип, макар самите да са го практикували от край време.

Публикуването на записките на Хайдегер получи отзвук не само в Европа, но и в САЩ и Израел. Убежденията на Хайдегер обаче не са нещо ново. Те се знаят още от преди 80 години, поне от тези, които се интересуват. Самият философ се присъединява към нацистката партия през 1933 г. а в лекция от 1935 г. говори за „вътрешната истина и величие“ на национал-социализма. Той никога не се отказва от своето членство, макар след Втората световна война да не желае да коментира тази тема.

Мартин Хайдегер е германски философ, роден през 1889 г. Смятан е за основоположник на германския екзистенциализъм. Определя вижданията си за „фундаментална онтология“. Най-известният му труд е „Битие и време“. Тази и други негови книги са преведени на български език. Умира през 1976 г.

Книги от Мартин Хайдегер тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …