На фокус
Начало / Свят / Мъжете във Великобритания четат по-малко от жените, разкри ново проучване

Мъжете във Великобритания четат по-малко от жените, разкри ново проучване

Мъжете в Обединеното кралство четат по-малко от жените, стана ясно след проучване на благотворителната организация „Reading Agency“, която работи за каузата на четенето, съобщи „thebookseller.com“. Най-честото оправдание на силния пол е липса на време и признават, че предпочитат да бъдат в мрежата.

За проучването са разпитани 2 000 мъже и жени в Обединеното кралство. Изводът е, че мъжете четат значително по-малко от жените. 63% признават, че четат по-малко, отколкото би трябвало. Те твърдят, че нямат време за четене, че то изисква прекалено много усилия или че не им харесва. Предпочитат да прекарват времето си в интернет или гледайки телевизия. ¾ от участниците, които са мъже, споделили, че предпочитат филмовата адаптация на дадена книга.

Друг извод, който може да се направи от изследването е, че една жена е много по-вероятно да завърши вече започната творба, отколкото един мъж. Жените също посещават повече книжарници, библиотеки и взимат по-често книги назаем. 46% от мъжете казват, че четат все по-малко. 30% дори не са хващали книга от както са завършили училище. Един на всеки петима пък е лъгал, че е чел дадено произведение, за да изглежда по-интелигентен.

Сю Уилкинсън –  изпълнителен директор на „Reading Agency“,  коментира:

„Знаем колко важно е четенето и трябва да накараме хората да четат повече, особено мъжете. Изглежда, че те осъзнават важността му, но не посягат към книгата достатъчно често поради няколко причини. Телевизионните програми, кино продукциите и интернет окупират времето на мъжете в наши дни, особено на младите мъже. Нашият фокус е върху това да им припомним какво удоволствие носи добрата книга. Трябва да им покажем какво изпускат“.

 

Изследването е направено по случай наближаването на Световната нощ на книгата, която ще бъде на 23 април,

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …