На фокус
Начало / Свят / Мъжете във Великобритания четат по-малко от жените, разкри ново проучване

Мъжете във Великобритания четат по-малко от жените, разкри ново проучване

Мъжете в Обединеното кралство четат по-малко от жените, стана ясно след проучване на благотворителната организация „Reading Agency“, която работи за каузата на четенето, съобщи „thebookseller.com“. Най-честото оправдание на силния пол е липса на време и признават, че предпочитат да бъдат в мрежата.

За проучването са разпитани 2 000 мъже и жени в Обединеното кралство. Изводът е, че мъжете четат значително по-малко от жените. 63% признават, че четат по-малко, отколкото би трябвало. Те твърдят, че нямат време за четене, че то изисква прекалено много усилия или че не им харесва. Предпочитат да прекарват времето си в интернет или гледайки телевизия. ¾ от участниците, които са мъже, споделили, че предпочитат филмовата адаптация на дадена книга.

Друг извод, който може да се направи от изследването е, че една жена е много по-вероятно да завърши вече започната творба, отколкото един мъж. Жените също посещават повече книжарници, библиотеки и взимат по-често книги назаем. 46% от мъжете казват, че четат все по-малко. 30% дори не са хващали книга от както са завършили училище. Един на всеки петима пък е лъгал, че е чел дадено произведение, за да изглежда по-интелигентен.

Сю Уилкинсън –  изпълнителен директор на „Reading Agency“,  коментира:

„Знаем колко важно е четенето и трябва да накараме хората да четат повече, особено мъжете. Изглежда, че те осъзнават важността му, но не посягат към книгата достатъчно често поради няколко причини. Телевизионните програми, кино продукциите и интернет окупират времето на мъжете в наши дни, особено на младите мъже. Нашият фокус е върху това да им припомним какво удоволствие носи добрата книга. Трябва да им покажем какво изпускат“.

 

Изследването е направено по случай наближаването на Световната нощ на книгата, която ще бъде на 23 април,

Прочетете още

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години 68-годишният съосновател на „Майкрософт“ е известен с това, че чете …