Начало / България / Министър и посланик представиха „Христоматия на пияницата“

Министър и посланик представиха „Христоматия на пияницата“

Министърът на културата Петър Стоянович и посланикът на Литва Негово Превъзходителство Дарюс Гайдис уважиха премиерата на книгата „Христоматия на пияницата“. Събитието се състоя в мраморната зала на Столична библиотека.

„Хубаво е да развиваме духовността и връзките между държавите по този начин. Дай боже да продължим така“, каза министър Стоянович пред многобройните любители на хумора.

Спомените си за запознанството си с автора Херкус Кунчус пък разказа българският издател Георги Борисов, шеф на ИК „Факел Експрес“.

 

„Пътувахме близо месец с един влак из Европа и в Херкус срещнах сродна душа. Прекарвахме времето си предимно във вагон-ресторанта, пиехме и си говорехме. Той ми разказваше за пребиваването  си в руската армия. Наскоро пък се пребори с химоетерапията, но го виждаме все така силен и усмихнат. Чак 10 години по-късно се роди идеята да издадем тази книга у нас, която е само първата от няколко, които ще излязат на български. Това не е само сатира, а дълбок анализ и съм сигурен, че книгата вече намира добър отклик. Творчеството му е постмодерно par excellence. Прозата на Кунчус е истинско предизвикателство за читателите и литературните критици. Четенето на неговите книги изисква интелектуална подготовка и едновременно с това постмодерно ангажирана и толерантна гледна точка “, каза Георги Борисов.

Студенти от НАТФИС пък се показаха като отлични ценители на качественото пиене, но и на хубавата книга и изнесоха драматизации по избрани моменти от „Христоматия на пияницата“.

 

„Това е второто ми идване в България. Този път имах малко трудности да се освободя и да тръгна в тази командировка. Тъй като съм преподавател в университета трябваше да попълня молба, в която написах: „Представяне на книгата „Христоматия на пияницата“. Като видяха това, от катедрата любезно ме помолиха да махна „пияницата“ от молбата, така че остана само, че представям христоматия“, каза писателят.

В родината си той е преподавател по драматургия и писане на сценарии за театъра.

 „Христоматия на пияницата“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1b3c5e96e7abdfd7322b5e9a9cd08247

Дневници на Дарвин изчезнаха от Кеймбриджкия университет

Ценните документи липсват в библиотеката вече 20 години Дневниците, в които присъства и еволюционното дърво, …