Начало / България / Министър и посланик представиха „Христоматия на пияницата“

Министър и посланик представиха „Христоматия на пияницата“

Министърът на културата Петър Стоянович и посланикът на Литва Негово Превъзходителство Дарюс Гайдис уважиха премиерата на книгата „Христоматия на пияницата“. Събитието се състоя в мраморната зала на Столична библиотека.

„Хубаво е да развиваме духовността и връзките между държавите по този начин. Дай боже да продължим така“, каза министър Стоянович пред многобройните любители на хумора.

Спомените си за запознанството си с автора Херкус Кунчус пък разказа българският издател Георги Борисов, шеф на ИК „Факел Експрес“.

 

„Пътувахме близо месец с един влак из Европа и в Херкус срещнах сродна душа. Прекарвахме времето си предимно във вагон-ресторанта, пиехме и си говорехме. Той ми разказваше за пребиваването  си в руската армия. Наскоро пък се пребори с химоетерапията, но го виждаме все така силен и усмихнат. Чак 10 години по-късно се роди идеята да издадем тази книга у нас, която е само първата от няколко, които ще излязат на български. Това не е само сатира, а дълбок анализ и съм сигурен, че книгата вече намира добър отклик. Творчеството му е постмодерно par excellence. Прозата на Кунчус е истинско предизвикателство за читателите и литературните критици. Четенето на неговите книги изисква интелектуална подготовка и едновременно с това постмодерно ангажирана и толерантна гледна точка “, каза Георги Борисов.

Студенти от НАТФИС пък се показаха като отлични ценители на качественото пиене, но и на хубавата книга и изнесоха драматизации по избрани моменти от „Христоматия на пияницата“.

 

„Това е второто ми идване в България. Този път имах малко трудности да се освободя и да тръгна в тази командировка. Тъй като съм преподавател в университета трябваше да попълня молба, в която написах: „Представяне на книгата „Христоматия на пияницата“. Като видяха това, от катедрата любезно ме помолиха да махна „пияницата“ от молбата, така че остана само, че представям христоматия“, каза писателят.

В родината си той е преподавател по драматургия и писане на сценарии за театъра.

 „Христоматия на пияницата“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

book-1421097_1280

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно …