Начало / Свят / Почина Сю Таунзенд

Почина Сю Таунзенд

Почина британската писателка Сю Таунзенд, съобщи „Индипендънт“. Тя беше на 68 години. Таунзенд е починала в четвъртък вечерта в дома си в Лестър, заобиколена от близки. Авторката на поредицата за героя Ейдриън Моул е получила удар, причинил смъртта й.

Таунзенд е най-известна с книгите си за Моул. Поредицата, която дебютира още през 1982 г., получи признанието както на критиците, така и на читателите – книгите са продадени в над 8 милиона паунда само в Обединеното кралство. Творбите за персонажа са написани под формата на дневник и описват проблемите при съзряването на главния герой. Първа част, „Тайният дневник на Ейдриън Моул“, е достъпна в родните книжарници.

Освен книгите за Моул, Таунзенд писа още нехудожествена проза, пиеси и други романи, сред които бестселъра от 1992 г. „The Queen And I“. Последната й книга, „The Woman Who Went to Bed for a Year“, беше публикувана през 2012 г.

Писателката беше в лошо здравословно състояние през последните години. Тя беше сляпа впоследствие на усложнения на диабет. През 2009 г. пък преживя трансплантация на бъбрек. Таунзенд оставя съпруга си, 4-те им деца и 10 внуци.

Свързани заглавия
Сю Таунзенд: Знам какво е да си беден и гладен
Сляпа, Сю Таунзенд пише десета книга за Ейдриън Моул
Тери Пратчет и Сю Таунзенд номинирани за награда „Болинг Евримен Удхаус”

След повече от 30 години поредицата за Ейдриън Моул отива към своя край

„Тайният дневник на Ейдриън Моул” тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …