Начало / Свят / Почина Сю Таунзенд

Почина Сю Таунзенд

Почина британската писателка Сю Таунзенд, съобщи „Индипендънт“. Тя беше на 68 години. Таунзенд е починала в четвъртък вечерта в дома си в Лестър, заобиколена от близки. Авторката на поредицата за героя Ейдриън Моул е получила удар, причинил смъртта й.

Таунзенд е най-известна с книгите си за Моул. Поредицата, която дебютира още през 1982 г., получи признанието както на критиците, така и на читателите – книгите са продадени в над 8 милиона паунда само в Обединеното кралство. Творбите за персонажа са написани под формата на дневник и описват проблемите при съзряването на главния герой. Първа част, „Тайният дневник на Ейдриън Моул“, е достъпна в родните книжарници.

Освен книгите за Моул, Таунзенд писа още нехудожествена проза, пиеси и други романи, сред които бестселъра от 1992 г. „The Queen And I“. Последната й книга, „The Woman Who Went to Bed for a Year“, беше публикувана през 2012 г.

Писателката беше в лошо здравословно състояние през последните години. Тя беше сляпа впоследствие на усложнения на диабет. През 2009 г. пък преживя трансплантация на бъбрек. Таунзенд оставя съпруга си, 4-те им деца и 10 внуци.

Свързани заглавия
Сю Таунзенд: Знам какво е да си беден и гладен
Сляпа, Сю Таунзенд пише десета книга за Ейдриън Моул
Тери Пратчет и Сю Таунзенд номинирани за награда „Болинг Евримен Удхаус”

След повече от 30 години поредицата за Ейдриън Моул отива към своя край

„Тайният дневник на Ейдриън Моул” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …