Начало / Автори / Джон Грийн за технологиите, тийнейджърите и бъдещето на издателския бизнес

Джон Грийн за технологиите, тийнейджърите и бъдещето на издателския бизнес

Един от най-нашумелите писатели в последно време – Джон Грийн, ще получи още една награда. Авторът на бестселърите „Къде си, Аляска“, „Множество Катрини“ и „Вината в нашите звезди“, ще получи наградата „Innovator’s Award“ от американката медия „Лос Анджелис Таймс“. Пред вестника Грийн говори за новите технологии, тийнейджърите, бъдещето на издателския бизнес и какво го вдъхновява. Ето какво каза Джон Грийн.

За новите технологии и общностите:

„Въпросът за мен винаги е бил дали можем да използваме технологиите, за да създадем места, които да ни ангажират с ползотворни дейности, а не просто да ни разсейват. Интернет ще продължи да бъде страхотен проводник на активизъм и ще дава поле за изява на неправителствените организации. Но трябва да пренесем работата извън мрежата. Защото не всички са във „Фейсбук“ или „Туитър“, много хора не са там. Тези хора също заслужават помощ и точно в тази насока трябва да се работи“.

За тийнейджърите:

„Макар всички лоши неща, които възрастните говорят за тийнейджърите, те продължават да са си интелектуално любопитни, заинтересовани от проблемите на света и желаещи да направят промяна. Те са вдъхновение за мен, защото вярват, както и аз, че сегашното положение не е това, което трябва да бъде. Те вдъхновяват и работата ми с брат ми Ханк, с който се опитваме да направим света малко по-малко гаден“.

За бъдещето на издателския бизнес:

„Трябва да не сме толкова нервни. Преходът от печатни към електронни книги върви добре. Искаше ми се да има повече успешни книжарници, но и сега те са достатъчно. Това е нещо, което трябва да ни радва. Друго, което трябва да ни радва, е че младите хора четат, четат за удоволствие. Милиони от тях го правят. Те четат поне 1-2 книги за удоволствие на година, освен книгите, които им дават от учебните заведения, и това е окуражаващо. Ако успеем да привлечем интереса на тези хора днес, те ще ни се отплащат през следващите 60 години“.

 

За грешната представа за юношеската литература:

„Има много грешни представи, че едва ли не само аз пиша съвременна реалистична проза за юноши. Също, че има само 3 романа за младежи – „Вината в нашите звезди“, „Игрите на глада“ и „Дивергенти“. Това, което трябва да се разбере, е че има широка аудитория за много книги. Вярно е, че малко книги ще се продадат в милиони копия, но много книги имат тираж 10 000 копия. Тяхната история също трябва да се разкаже. Има голям пазар за юношеската литература в САЩ, за антиутопии, романи с вампири, реалистични книги, мистерии и т.н.“.

Свързани заглавия
Джон Грийн: Плаках докато писах „Вината в нашите звезди”
Джон Грийн за агресията в училищата

Джон Грийн обяви за нова адаптация на негова книга – на екрана ще оживеят героите от „Хартиени градове“

„Множество Катрини“ на Джон Грийн излиза и на български

Книги от Джон Грийн тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …