Начало / Свят / ЦРУ е разпространявало нелегално „Доктор Живаго“ в СССР

ЦРУ е разпространявало нелегално „Доктор Живаго“ в СССР

Анализатори на ЦРУ превърнали шедьовъра на Борис Пастернак „Доктор Живаго“ в пропагандно оръжие по време на Студената война, обяви в. „Вашингтон пост“. Ръководството на разузнавателната агенция на САЩ видяло в книгата възможност за критика на тоталитарния режим в тогавашния СССР. Те използвали романа и отношението на съветската власт към Пастернак  като доказателство за репресиите към руския народ и един от най-великите писатели, доказват новоразкрити архиви. От ЦРУ дори участвали тайно в отпечатването и разпространяването на книгата в СССР.

Съветското правителство забранило „Доктор Живаго“ в началото на 50-те години, което накарало британското разузнаване да види за първи път потенциала на изданието като пропаганда срещу комунизма. От Ми5 изпратили произведението на Пастернак на ЦРУ на микрофилми с предложение книгата да бъде размножена и раздавана тайно в границите на Съветския съюз и Източна Европа. Комунистическият свят бил разтърсен още веднъж от успеха на филма по книгата, направен от Дейвид Лийн през 1965 г., който спечелил цели пет статуетки на тогавашните награди „Оскар“.

Героят в книгата – д-р Юри Живаго е физик и поет, а любовта му към две жени по време на две десетилетия войни и революции изцяло излизал от директивите на социалистическото общество и марксистката идеология. Руските критици обявили Пастернак за предател. Италиански издател обаче се добрал до забранената книга и я издал в родината си през 1957 г. Малко след това се намесило и ЦРУ, което направило собствен анализ на „Доктор Живаго“. Събитията около класиката били изследвани от Питър Фин и Петра Куве в „Аферата Живаго: Кремъл, ЦРУ и битката за забранената книга“. Според анализаторите на ЦРУ „книгата има висока пропагандна стойност не само заради посланието си и съдържанието си, което провокира мисленето, но и заради обстоятелствата при публикуването й. Чрез нея можем да накараме съветските граждани да се съмняват за решенията на тяхното правителство към един от най-гениалните си писатели, който не може да бъде публикуван в родината си на родния си език “. От ЦРУ решават да подпомогнат отпечатването на романа на няколко езика и да го разпространяват в зад Желязната завеса нелегално. За пръв път това станало на Международна изложба в Брюксел през 1958 г., на която имало значително съветско присъствие.  365 копия от „Доктор Живаго“ в джобен формат, често разделени на две части, били дадени тайно на руснаци, посетили павилиона на Ватикана на изложението. Разпространението продължило и през 1959 г. по време на Младежки фестивал във Виена. По същото време книгата вече била станала бестселър на Запад, като престояла шест месеца на върха на класацията на „Ню Йорк Таймс“.

Непризнатият Борис Пастернак починал в родината си на 70-годишна възраст от рак на белия дроб и сърдечни проблеми.

 

Свързани заглавия

Борис Пастернак: Стадността винаги е била убежище за бездарните

Книги от Пастернак тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …