Начало / Свят / Адам Джонсън триумфира с наградата „Sunday Times EFG Short Story Award“

Адам Джонсън триумфира с наградата „Sunday Times EFG Short Story Award“

Носителят на „Пулицър“ Адам Джонсън триумфира с още една престижна награда – „Sunday Times EFG Short Story Award“, съобщи thebookseller.com. Той беше отличен за своя разказ „Nirvana“. Джонсън получи премия от 30 000 паунда на церемония, проведена в Лондон.

В екипа на журито бяха писателите Дейвид Бадиел, Сара Хол и Елиф Шафак. Те характеризираха произведението като „разширяваща ума, футуристична история за изкупление“. В повествованието се разказва за съпруг, който използва технологиите, мъртъв президент и Кърт Кобейн, за да се справи с мъката, породена от неизлечимата болест на жена му.

Джонсън заяви:

„Историята е вдъхновена от борбата на моята съпруга с рака, както и от мой приятел, който отне живота си. Започнах да задавам въпроси, като какво дължим на умиращите, къде отиват те, какво остава, как им говорим и сподляме това, което преживяват“.

„Sunday Times EFG Short Story Award“се дава само за разказ, публикуван в Обединеното кралство. Победителят получава 30 000 паунда, а останалите номинирани – по 1 000. Отличието беше учредено през 2010 г. от британския вестник „Сънди Таймс“ в партньорство с банката „EFG Private Bank“.

Адам Джонсън е американски писател, роден през 1967 г. Той получи награда „Пулицър“ за белетристика през 2013 г. за своя роман, „The Orphan Master’s Son“. Той е автор на още един роман, „Parasites Like Us“, както и на сборника с разкази „Emporium“. Други негови разкази са публикувани в престижни издания като „Esquire“, „The Paris Review“ и др.

Свързани заглавия
Ясни са номинираните за наградата за разказ „Sunday Times EFG short story award“
Адам Джонсън спечели „Пулицър” за белетристика

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230517-WA0006

1 юни в детска стая „Хеликон“

И да не ни се вярва, юни месец дойде, по-точно втурна се презглава, както само децата …