На фокус
Начало / Свят / Адам Джонсън триумфира с наградата „Sunday Times EFG Short Story Award“

Адам Джонсън триумфира с наградата „Sunday Times EFG Short Story Award“

Носителят на „Пулицър“ Адам Джонсън триумфира с още една престижна награда – „Sunday Times EFG Short Story Award“, съобщи thebookseller.com. Той беше отличен за своя разказ „Nirvana“. Джонсън получи премия от 30 000 паунда на церемония, проведена в Лондон.

В екипа на журито бяха писателите Дейвид Бадиел, Сара Хол и Елиф Шафак. Те характеризираха произведението като „разширяваща ума, футуристична история за изкупление“. В повествованието се разказва за съпруг, който използва технологиите, мъртъв президент и Кърт Кобейн, за да се справи с мъката, породена от неизлечимата болест на жена му.

Джонсън заяви:

„Историята е вдъхновена от борбата на моята съпруга с рака, както и от мой приятел, който отне живота си. Започнах да задавам въпроси, като какво дължим на умиращите, къде отиват те, какво остава, как им говорим и сподляме това, което преживяват“.

„Sunday Times EFG Short Story Award“се дава само за разказ, публикуван в Обединеното кралство. Победителят получава 30 000 паунда, а останалите номинирани – по 1 000. Отличието беше учредено през 2010 г. от британския вестник „Сънди Таймс“ в партньорство с банката „EFG Private Bank“.

Адам Джонсън е американски писател, роден през 1967 г. Той получи награда „Пулицър“ за белетристика през 2013 г. за своя роман, „The Orphan Master’s Son“. Той е автор на още един роман, „Parasites Like Us“, както и на сборника с разкази „Emporium“. Други негови разкази са публикувани в престижни издания като „Esquire“, „The Paris Review“ и др.

Свързани заглавия
Ясни са номинираните за наградата за разказ „Sunday Times EFG short story award“
Адам Джонсън спечели „Пулицър” за белетристика

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (10 юни – 16 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Призраци на Камино“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „The …