Начало / България / Последният бестселър на Дона Тарт излиза и на български

Последният бестселър на Дона Тарт излиза и на български

Последният бестселър на Дона Тарт “The Goldfinch” ще излезе и на български език. Книгата е в плановете за тази година на ИК „Еднорог“, съобщиха за ЛиРа.БГ от издателството. Засега не е определена конкретна дата за появата на книгата, която носи работното заглавие „Щиглецът“.  “The Goldfinch” влезе в почти всички авторитетни класации за книги, публикувани през 2013 г.

В света всяка нова книга Дона Тарт се смята за литературно събитие тъй като издава по заглавие веднъж на десет години. Досега тя има още два романа – „Тайната история“, превърнала се в хит през 1992 г., и „The Little Friend”, която спечели признанието на критици и читатели през 2002 г. Основното действащо лице на книгите й обикновено е млад човек, който открива смъртта, интимността и социалния живот. „The Goldfinch“ не прави изключение – главният герой е 14-годишният Тео Декер, умно и наблюдателно момче, което живее с майка си в Ню Йорк. Майка му обаче е убита в терористична атака в местен музей – събитие, което преобръща живота му.

Дона Тарт е наричана „младото чудо на американската литература”. Започва да пише „Тайната история” на деветнайсетгодишна възраст. Още с появата си дебютният й роман превзема върховете на литературните класации и е преведен на двайсет и четири езика. Родена в Мисисипи, младата писателка продължава най-добрите литературни традиции на американския Юг. Дона Тарт обгръща личния си живот в пълна тайна.

„Тайната история“ от Дона Тарт  тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …