Начало / Свят / Писателят Питър Матисен почина на 86

Писателят Питър Матисен почина на 86

Писателят Питър Матисен почина, съобщи „Гардиън“. Той напусна този свят на 86 години. Матисен е починал на 5 април в болница близо до дома си, твърди неговият издател Джеф Клоске. Авторът, известен с книгите си „The Snow Leopard“ и „Shadow Country“, през последните няколко месеца се бореше с левкимия.

Питър Матисен е роден през 1927 г. в богато семейство от Ню Йорк. Първият му разказ е публикуван още докато е студент в престижния университет „Йейл“. През 50-те години на миналия век се мести във Франция, където основава популярното литературно списание „The Paris Review“ заедно с друг американец – Джордж Плимптън. Години по-късно писателят признава, че по това време е бил вербуван от ЦРУ и е работил за моделиране на нагласите на обществото към културните теми.

Матисен е писал художествени и нехудожествени книги, които често засягат проблемите за опазването на околната среда. Носител е на два приза от Националните награди на книги на САЩ. Признати са творбите му „At Play in the Fields of the Lord“, „The Snow Leopard“, „Shadow Country“ и „Blue Meridian“. Последният му роман, „In Paradise“, ще бъде публикуван на англоезичния пазар утре.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …