Начало / Свят / Писателят Питър Матисен почина на 86

Писателят Питър Матисен почина на 86

Писателят Питър Матисен почина, съобщи „Гардиън“. Той напусна този свят на 86 години. Матисен е починал на 5 април в болница близо до дома си, твърди неговият издател Джеф Клоске. Авторът, известен с книгите си „The Snow Leopard“ и „Shadow Country“, през последните няколко месеца се бореше с левкимия.

Питър Матисен е роден през 1927 г. в богато семейство от Ню Йорк. Първият му разказ е публикуван още докато е студент в престижния университет „Йейл“. През 50-те години на миналия век се мести във Франция, където основава популярното литературно списание „The Paris Review“ заедно с друг американец – Джордж Плимптън. Години по-късно писателят признава, че по това време е бил вербуван от ЦРУ и е работил за моделиране на нагласите на обществото към културните теми.

Матисен е писал художествени и нехудожествени книги, които често засягат проблемите за опазването на околната среда. Носител е на два приза от Националните награди на книги на САЩ. Признати са творбите му „At Play in the Fields of the Lord“, „The Snow Leopard“, „Shadow Country“ и „Blue Meridian“. Последният му роман, „In Paradise“, ще бъде публикуван на англоезичния пазар утре.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

215173_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (21 септември – 27 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Живот в скалите от Мария Лалева 2. Танцувай с мен от Сюзън …