Начало / Свят / Оригинален свитък на Маркиз дьо Сад беше върнат в Париж

Оригинален свитък на Маркиз дьо Сад беше върнат в Париж

Свитъкът, на който Маркиз дьо Сад пише известната си творба „120-те дни на Содом“, беше върнат във Франция, съобщи „Гардиън“. Пергаментът, купен от френски търговец на ръкописи за 7 милиона евро, ще бъде изложен в частен музей в Париж, по повод 200-годишнината от смъртта на автора, която ще се навърши на 2 декември тази година.

Романът засяга теми като сексуална поквара, педофилия, жестокост и убийство. Той предизвиква дискусии и противоречия и до днес. Дьо Сад го пише през 1785 г. за едва 37 дни, докато е затворен в Бастилията. Творбата е написана с дребен шрифт, на ръка, върху свитък с дължина 12 метра. Произведението е открито при превземането на Бастилията по време на Френската революция. Книгата е превеждана на много езици, но често е забранявана заради графичните описания на сексуални сцени и такива на насилие. Въпреки това се счита за едно от най-автентичните изследвания на човешката природа и психология.

„120-те дни на Содом“ остава непубликувана до 1904 г. Тогава е издадена със съдействието на германски психиатър, който счита, че трудът има научна стойност. През 1929 г. свитъкът е купен от представител на френската фамилия Ноаи, потомци на Дьо Сад. Впоследствие е откраднат и продаден в Швейцария на колекционер. Достига се до дело, в което френският съд отсъжда свитъка да бъде върнат на фамилия Ноаи, но през 1998 г. решението е отменено. По романа е направен филм – „Сало, или 120-те дни на Содом“, дело на режисьора Пиер Паоло Пазолини.

За първи път свитъкът е показан в музей в Женева през 2004 г. Жерар Леритие, президент и основател на компанията „Aristophil“, която се занимава с редки ръкописи, ще го изложи в парижкия музей „Museum of Letters and Manuscripts“. Музеят е собственост на Леритие.

Маркиз дьо Сад е френски писател и философ, роден през 1740 г. Известен е с еротичните си произведения, комбиниращи сексуални сцени с насилие и философски разсъждения за първичните желания за истинската природа на човека. Именно от неговото име австрийският психолог Рихард фон Крафт-Ебинг формулира термина „садизъм”. Маркиз дьо Сад умира през 1814 г.

Свързани заглавия
Южна Корея вдигна забраната на книга на Маркиз дьо Сад

„Философия в будоара (първите четири диалога)“ от  Маркиз дьо Сад  тук

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 юли – 21 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Призраци на Камино от Джон Гришам 2. Преследването на Аделайн Кн.1 от …