Начало / Свят / Южна Корея вдигна забраната на книга на Маркиз дьо Сад

Южна Корея вдигна забраната на книга на Маркиз дьо Сад

Южна Корея вдигна забраната, наложена върху книгата на Маркиз дьо Сад „120-те дни на Содом”, съобщи британският „Индипендънт”. Отмяната на забраната стана факт след като издателите на творбата се оплакаха от цензура и нарушаване на свободата на словото.

Произведението, написано в Париж през 1875 г., се появи в книжарниците в страната през август, след като беше преведена на местния език. След публични протести, властите забраниха книгата, под претекст, че „предизвиква вълнение от насилие”. След оплакване от страна на издателите обаче, се стигна до среща между академици, литературни критици и автори, които в крайна сметка приеха стойността на творбата.

Маркиз дьо Сад е френски писател и философ, роден през 1740 г. Известен е с еротичните си произведения, комбиниращи сексуални сцени с насилие и философски разсъждения за първичните желания за истинската природа на човека. Именно от неговото име австрийският психолог Рихард фон Крафт-Ебинг формулира термина „садизъм”. Маркиз дьо Сад умира през1814 г.

„Философия в будоара (първите четири диалога)“ от  Маркиз дьо Сад  тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …