На фокус
Начало / Свят / Марио Варгас Льоса ще се включи в протестите във Венецуела

Марио Варгас Льоса ще се включи в протестите във Венецуела

Перуанския писател и носител на Нобелова награда Марио Варгас Льоса ще замине за Венецуела, за да се включи в протестите на опозицията, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

Писателят обвинява президента Николас Мадуро в опит да наложи в страната „вдъхновена от Куба диктатура“. Той подчертава, че и другите латионаамерикански страни ще бъдат застрашени, ако Мадуро успее в начинанието си.

В продължаващите вече два месеца протести бяха убити поне 39 души във Венецуела. Жертвите са и от двете страни на разделената в политическо отношение страна в момент, когато стотици хиляди изпълват улиците включително и за да подкрепят правителството.

Безредиците започнаха на 4 февруари и се превърнаха в национално движение, борещо се против икономическата криза, високата инфлация, престъпността и бруталността на полицията. По думите на Мадуро протестите са опит за преврат срещу демократично избраното му правителство, воден от десни сили с подкрепата на САЩ. Льоса заяви, че ще пътува на 15 април за Венецуела, където ще вземе участие в организирана от опозиционен мозъчен тръст конференция.“Ще бъда заедно с други либерали, за да демонстрираме своята солидарност към тези, които водят голяма битка срещу диктатурата на Мадуро“.

Льоса е един от най-уважаваните латиоамерикански автори. Известен е с ясните си политически възгледи, сред които са противопоставянето на кубинското правителство и политическото подтисничество в Китай

Свързани заглавия

Марио Варгас Льоса: Убеден съм, че литературата, писана за екрани, ще е конформистка
Марио Варгас Льоса: Хубавата литература е фундаментална за еволюцията на индивидите
Марио Варгас Льоса се съмнява в творчеството си
8 латино автори, които всеки трябва да познава
10 писатели, които ще се четат и след 100 години

Марио Варгас Льоса: Какво е да си либерал

Книги от Льоса тук

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …