На фокус
Начало / Свят / Марио Варгас Льоса ще се включи в протестите във Венецуела

Марио Варгас Льоса ще се включи в протестите във Венецуела

Перуанския писател и носител на Нобелова награда Марио Варгас Льоса ще замине за Венецуела, за да се включи в протестите на опозицията, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

Писателят обвинява президента Николас Мадуро в опит да наложи в страната „вдъхновена от Куба диктатура“. Той подчертава, че и другите латионаамерикански страни ще бъдат застрашени, ако Мадуро успее в начинанието си.

В продължаващите вече два месеца протести бяха убити поне 39 души във Венецуела. Жертвите са и от двете страни на разделената в политическо отношение страна в момент, когато стотици хиляди изпълват улиците включително и за да подкрепят правителството.

Безредиците започнаха на 4 февруари и се превърнаха в национално движение, борещо се против икономическата криза, високата инфлация, престъпността и бруталността на полицията. По думите на Мадуро протестите са опит за преврат срещу демократично избраното му правителство, воден от десни сили с подкрепата на САЩ. Льоса заяви, че ще пътува на 15 април за Венецуела, където ще вземе участие в организирана от опозиционен мозъчен тръст конференция.“Ще бъда заедно с други либерали, за да демонстрираме своята солидарност към тези, които водят голяма битка срещу диктатурата на Мадуро“.

Льоса е един от най-уважаваните латиоамерикански автори. Известен е с ясните си политически възгледи, сред които са противопоставянето на кубинското правителство и политическото подтисничество в Китай

Свързани заглавия

Марио Варгас Льоса: Убеден съм, че литературата, писана за екрани, ще е конформистка
Марио Варгас Льоса: Хубавата литература е фундаментална за еволюцията на индивидите
Марио Варгас Льоса се съмнява в творчеството си
8 латино автори, които всеки трябва да познава
10 писатели, които ще се четат и след 100 години

Марио Варгас Льоса: Какво е да си либерал

Книги от Льоса тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …