Начало / Свят / Иън Макюън нападна религиозните родители

Иън Макюън нападна религиозните родители

Иън Макюън нападна религиозните родители и заяви, че решенията им относно техните деца са „напълно извратени и нечовечни”, съобщи британският „Телеграф”. Макюън, автор на бестселъри като „Изкупление”, „На плажа Чезъл” и „Нeумолима любов”, говори на литературния фестивал в Оксфорд, промотирайки новата си книга, „The Children’s Act”, която ще излезе през есента.

Творбата ще изследва проблемите на семейните съдилища. Макюън обвинява родителите, които предпочитат децата им да умрат или ги обричат на нещастен живот само заради религиозни убеждения. Писателят заяви, че такива хора са неспособни да взимат рационални решения. Той допълни, че е проследил много съдебни процеси с подобни казуси и е разбрал за родители, които не позволяват децата им да бъдат лекувани само заради религия.

„Открих, че религията е абсолютно безполезна, когато трябва да се направят състрадателни, разумни отсъждания в съда. Например, родители, които се причисляват към „Свидетелите на Йехова”, позволяват децата им да умрат единствено заради някаква теологична алинея, приета от някакъв комитет през 1945 г. Това ми изглежда напълно извратено и нечовечно. Човешка трагедия се случва всеки ден. Когато се взима решение в съда, трябва бъдещето на детето винаги да бъде приоритет”, коментира Макюън.

Иън Макюън (1948) е най-награждаваният английски писател и безспорно едно от най-талантливите пера на Европа. Той е автор на много значими романи, сред които и преведените у нас „Амстердам” (награда „Букър”), „Изкупление”, „Неумолима любов”, „Събота”, „Почивка в чужбина”. Още първият му сборник разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм”.

Книги от Иън Макюън тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …