На фокус
Начало / Свят / Орхан Памук, Елиф Шафак и други известни писатели подкрепиха призив на ПЕН клуба срещу забраната на „Туитър” в Турция

Орхан Памук, Елиф Шафак и други известни писатели подкрепиха призив на ПЕН клуба срещу забраната на „Туитър” в Турция

Известни писатели се подписаха под писмо на ПЕН клуб срещу забраната на социалната мрежа „Туитър” в Турция, съобщи „Гардиън”. Сред тях са Елиф Шафак, Орхан Памук, Маргарет Атууд, Гюнтер Грас, Зейди Смит, Салман Рушди и Карл Уве Кнаусгор. Писмото нарича забраната на „Туитър”, а впоследствие и „YouTube”, „недопустимо нарушаване на свободата на словото”.

Министър-председателят на Турция Реджеп Ердоган обяви, че забраните може и да продължат. Той допълни, че няма да остави страната „на милостта на „YouTube” и „Фейсбук”. Решенията на турските власти предизвикаха отзвук в цял свят.

Орхан Памук, който е бил обвиняван в „обида на турската национална идентичност” коментира:

„Имаше времена в Турция, когато свободата на словото също беше нещо лошо. Когато през 2008 г. сайта „YouTube” отново беше затворен. Но тогава поне имаше надежда за бъдещето. Не и днес. Ситуацията тук става от лоша по-лоша, като върви към ужасна”.

В писмото се набляга на факта, че Турция е на 154-то място от 180 страни, класирани в доклада за Световния индекс на свободата на словото (World Press Freedom Index). Посочва се, че все още е разпространена практика в страната да се съдят и дори вкарват в затвора издатели и писатели  само заради публикувани книги. ПЕН клубът призовава Турция да не страни от демокрацията.

Елиф Шафак, срещу която също се издигна вълна от недоволство след публикуването на нейния роман „Копелето от Истанбул”, заяви:

„Управляващите в Турция трябва да разберат, че демокрацията не означава единствено да събереш мнозинството от гласове в кутията на изборите. Тя се простира далеч отвъд. Това е култура на всеобхватност, откритост, човешки права, свобода на словото, за всеки един, независимо за коя партия е гласувал. Самото ядро на демокрацията изобщо не съществува в Турция”.

 

Книги от Орхан Памук тук

Книги от Елиф Шафак тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

07d5f2e4ff704224bc99d95dae40d8fc651156e1-2560x1080

Пет противоречиви факта за Филип Рот

Създава свой стил и вечно търси идентичността си Американският писател е роден преди 90 години …