На фокус
Начало / Свят / Обявиха носителите на „Anisfield-Wolf Book Awards“

Обявиха носителите на „Anisfield-Wolf Book Awards“

Носителите на наградите „Anisfield-Wolf Book Awards“ бяха обявени, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. От 1935 г. призовете се дават всяка година на писатели, които в творчеството си се изправят срещу расизма и защитават разнородността на човешките раси и култури.

Отличието за цялостен принос си поделят Уилсън Харис и Джордж Ламинг. Те ще си разделят паричната премия от 10 000 долара. Харис, който ще навърши 93 години тази седмица, е роден в Гвиана. Публикувал е над дузина романи. Сега живее в Англия. Ламинг е роден в Барбадос, но живее в чужбина през целия си живот. Той е романист, критик и преподавател. Чел е лекции в престижния „Brown University“. Сега, в късен етап на живота си, се е върнал в своята родина. Ламинг е на 86 години.

В категорията за поезия печели Адриан Матейка със своя сборник „The Big Smoke“. В тази за художествена проза отличието е за Антъни Мара за неговия роман „A Constellation of Vital Phenomena“. Действието в книгата се развива в Чечня. В категорията за нехудожествена проза награден е Ари Шавит за неговата творба „My Promised Land: The Triumph and Tragedy of Israel“, която той написа едновременно на английски и иврит.

Официалното награждаване ще бъде на 11 септември в Кливланд. Известни имена, печелили приза, са Мартин Лутър Кинг-младши, Тони Морисън, Опра Уинфри и др.

Фото: anisfield-wolf.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1395312199512

И Европейската банка номинира Георги Господинов

Призът се връчва за седми път Международната награда е създадена през 2017-а в сътрудничество с …