Начало / Автори / Патрик Зюскинд: Няма живот, ако няма надежда

Патрик Зюскинд: Няма живот, ако няма надежда

Днес, 26 март, на 65 години става германският писател Патрик Зюскинд. Неговата най-известна книга е „Парфюмът“, публикувана през 1985 г. От нея са продадени 15 милиона копия в цял свят. Творбата е достъпна и в българските книжарници. „Парфюмът“ беше адаптиран успешно през 2006 г. Зюскинд е завършил средновековна и съвременна история в Мюнхенския университет. Други негови книги, преведени на български, са „Контрабас“, „За любовта и смъртта“ и „Гълъбът“. Представяме ви цитати от Зюскинд, публикувани в goodreads.com.

„Ако нямам идея, не пиша нищо“.

„Не можеш да разчиташ на хората, а ще живееш в мир, само ако ги държиш на ръка на разстояние“ – из „Парфюмът“.

„Правило номер две: парфюмът живее във времето – притежава и младост, и зрялост и старост“.

„За човека няма живот, ако няма надежда“.

„Власт, по-силна от властта на парите, или от властта на терора, или от властта на смъртта: непреодолимата власт да внушава обич. Само едно не можеше тази власт: да го дари със собствен мирис. И макар чрез своя парфюм да се явяваше пред света като Господ, щом като сам не може да се помирише и затова никога няма да узнае кой е в действителност, той плюеше на властта, на света, на самия себе си, на парфюма си“ – из „Парфюмът“.

„Хората могат да затворят очите си за величието, за ужаса, за красотата, да затворят ушите си за мелодията или лъжите, но не могат да избягат от аромата“.

„Парфюмите притежават такава сила на убедителност, пред която бледнеят слово, поглед, чувство и воля“ – из „Парфюмът“.

„Знам, дълбоко в сърцето си, че вселената е неизмерима, безкрайна. Но преди всичко, тя не се интересува от нищо, дори от смъртта“.

„Убедителната сила на парфюма е неудържима, тя прониква в нас, както въздухът в дробовете ни, изпълва ни докрай и няма средство, което да я спре“ – из „Парфюмът“.

„Този, който управляваше аромата, управляваше сърцата на хората“ – из „Парфюмът“.

Свързани заглавия
„Парфюмът“ на Зюскинд с 42% отстъпка в „Хеликон“

„Парфюмът“ и други книги на Патрик Зюскинд тук

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …