Начало / Свят / Книгата на най-малкия от Списъка на Оскар Шиндлер излиза на френски

Книгата на най-малкия от Списъка на Оскар Шиндлер излиза на френски

Най-младото момче, спасено от нацистките газови камери благодарение на Списъка на Оскар Шиндлер, е разказал своята невероятна история в книга, която се очертава като не по-малко шокираща от „Дневникът на Ане Франк“, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Леон Лейсън – авторът на „The Boy on the Wooden Box“, е починал през януари 2013 г. на 83-годишна възраст, точно преди да предаде ръкописа си на американски издател. Предстои книгата да бъде издадена и на френски. След края на войната Леон Лейсън емигрира в САЩ заедно със семейството си и в продължение на 40 години е бил учител в Калифорния. Той почти никога не е говорил за своята история преди световния успех на филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер“ през 1993 г.

Лейсън е роден в Полша и е петото дете в работническо семейство. Когато нацистите започват преследванията на евреите, той преживява ужаса на антисемитската омраза, ставайки жертва на хайки, насилия, глад и страх. Германски войници пребиват баща му пред неговите очи, двама от братята му са убити. Точно когато семейството бива затворено в гетото в Краков, германският индустриалец Оскар Шиндлер решава да наеме на работа евреи, в това число бащата и един от братята на Леон, а по щастлива случайност самият той попада в списъка по-късно.

„Дневникът на Ане Франк“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …