Начало / Критика / 9-те най-дразнещи тийнейджъри в литературата

9-те най-дразнещи тийнейджъри в литературата

Да си тийнейджър е трудно. Бориш се с хормоните, опитваш се да си извоюваш независимост от родителите си, а приятелите и предателите често са едни и същи лица. Представяме ви списък с 9-те най-дразнещи тийнейджъри в литературата, публикуван в huffingtonpost.com. Трябва да се отбележи, че макар тези герои да са дразнещи, проблемите им са разбираеми и те имат нужда от подкрепа като всички млади хора, търсещи пътя си в живота.

Холдън Колфийлд от „Спасителят в ръжта” на Дж. Д. Селинджър. Единственото, което Холдън прави, е да се оплаква. Трудно е да го съжалиш, че е богат и учи в частно училище, което му е скучно. Ако Холдън беше действителен човек, а книгата тийн мемоари, то той щеше да се срамува от нея.

Бела Суон от поредицата „Здрач” на Стефани Майър. Никой не е по-досаден от нея. Тя е абсолютно обсебена от себе си и нерешителна. За съжаление дори не израства с течение на книгите.

Джофри Баратеон от поредицата „Песен за огън и лед” на Джордж Р. Р. Мартин. Няма отрицателна класация, в която Джофри да не влезе. Общо взето, той е едно лудо, садистично дете, което има неограничена власт. Освен това е страхливец. Има ли по-лоша комбинация?

Мариан Дашууд от „Разум и чувства” на Джейн Остин. Мариан е егоистична и единственото, за което мисли, е собствените си любовни афери. Затова, когато Уилъби я напуска, тя само плаче и кара семейството си да страда заради нея. Освен това излага Уилъби публично – що за изразяване на любов?

Хари Потър от поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг. Да, Хари е най-главният герой, но понякога е един типичен ужасен тийнейджър. Разбираме, че е Избраният и носи отговорност, но е непоносим, като се смята за прав винаги и във всичко. Хубавото е, че за разлика от Бела, в последните книги Хари израства и съзрява.

Ейми Марч от „Малки жени” на Луиза Мей Олкът. Всеки мрази Ейми Марч. Цялото й съществуване е посветено на това да прецака другите. Накрая пък се омъжва за добрия Лори.

Оскар Уао от „Краткият чуден живот на Оскар Уао” на Джуно Диас. Макар Оскар става симпатичен на читателя с напредване на повествованието, е много дразнещ. През цялото време се оплаква, че няма приятелка. Винаги преследва момичета, които не се интересуват от него, а след това мрънка, че нещата не се развиват според очакванията му. В края на живота си, за щастие, Оскар става поносим.

Лидия Бенет от „Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин. Тя е най-лошият случай на неосъзнат тийнейджър. Хвърля се в ръцете на всеки мъж, покрай който мине, а накрая се омъжва за ужасния Уикъм и трябва да го търпи до края на живота си. Е, не е голяма изненада.

Ромео и Жулиета от „Ромео и Жулиета” на Уилям Шекспир. Типично за тийнейджъри – за  два дни решават, че изпитват безкрайна любов един към друг. След това безотговорно се венчаят, без да се съобразяват с факта, че семействата им са в остра разпра. Накрая безсмислено се самоубиват. Трагедията можеше да се избегне, ако си бяха дали време да се опознаят и бяха опитали да сближат семействата си.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …

Един коментар

  1. „Линда Бенет“ всъщност е Лидия.