Начало / Свят / Обявиха номинираните за наградата за научна фантастика „Артър Кларк”

Обявиха номинираните за наградата за научна фантастика „Артър Кларк”

Вече са ясни тазгодишните номинирани за наградата „Arthur C Clarke award”, съобщи „Гардиън”. Претендентите за най-престижната награда за научно-фантастичен роман в Обединеното кралство са: „God’s War” от Камерън Хърли, „Ancillary Justice” от Ан Леки, „The Disestablishment of Paradise” от Филип Мен, „Nexus” от Рамез Наам, „The Adjacent” от Кристофър Прийст и „The Machine” от Джеймс Смайт. Победителят ще бъде обявен на 1 май и ще получи сумата от 2014 паунда. Паричната премия на отличието съответства на годината, в която се връчва.

Списъкът с номинираните беше отсят от 121 книги. Забелязва се тенденция за стимулиране на по-младите писатели, които търсят своя път към литературни върхове. В разширения списък бяха книги на утвърдените автори Маргарет Атууд, Стивън Кинг, Тери Пратчет и Рут Озеки, но никой от тях не попадна във финалния лист с претендентите.

„Това е един свеж списък, който включва различни стилове в жанра. Научната фантастика в наши дни е в отлично здраве. Първоначалните 121 произведения бяха от 42 различни издателски къщи. Има много енергия в този жанр в момента”, коментира Том Хънтър, директор на наградата.

„Arthur C Clarke award” носи името на класика в жанр научна фантастика Артър Кларк. Дава се за роман, публикуван във Великобритания през предната година.

Свързани заглавия
Крис Бекет спечели наградата „Артър Кларк”
Номинираните за наградата „Артър Кларк” бяха обявени
Джейн Роджърс спечели наградата „Артър Ч. Кларк”
Южноафриканска писателка спечели наградата „Артър Кларк”

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …