Начало / България / „Речни чудовища” на Джереми Уейд, по която е телевизионната поредица, излиза и в България

„Речни чудовища” на Джереми Уейд, по която е телевизионната поредица, излиза и в България

Книгата, по която е създадена телевизионната поредица на „Animal Planet” „Речни чудовища“, излиза до дни и у нас. Книгата, издание на „Вакон“ е с автор Джереми Уейд.

Книгата разказва за създания с митологичен статус, много от които с репутация на човекоядци и канибали. В нея са включени истории за африкански шамани, речни духове и много  странни риби, чудновати същества с пипала, змиевидни тела и наименования като тигров голиат, гунч и пирайба…

Джереми Уейд е известен като  „най-великият въдичар и изследовател на своето поколение“ и за него тези хищници са страст за цял живот, като целта му е те да бъдат уловени, документирани и върнати обратно, откъдето са дошли. Книгата е невероятно приключение по кривата на времето, в което началната отправна точка за дестинации като Амазония, Конго и Хималаите са стари вестникарски изрезки, антикварни книги и местни легенди.

През XVI век швейцарският натуралист Конрад Геснер описва, че в корема на огромен представител на този вид били открити човешка глава и ръка със златни пръстени. Баснословните размери на подобен сом, надвишаващ 300 килограма и 4 метра, придават на рибарските истории правдоподобност и смразяващи краски.

Други пък като амазонската арапайма – митичен 4,5-метров звяр, дишащ въздух – са красиви убийци. Независимо от красивата си външност обаче, „червената риба“, кръстена от местните индиански племена така заради оцветяването на идеално оформените й люспи, може да бъде обвинена в действия, водещи до празни канута и безследно изчезнали рибари.

Джереми Уейд е зоолог и водещ на световната хитова документална поредица „Речни чудовища“ по „Animal Planet”, бивш учител по биология и пътешественик до най-отдалечените реки и езера по света в продължение на 30 години. Публикувал е статии в The Times, Guardian, Sunday Telegraph и BBC Wildlife. Предишната му книга „Някъде по лудата река“ (в съавторство с Пол Бут) излиза през 1992 г. и е посрещната със звездни ревюта. Преди „Речни чудовища“ Джереми създава две документални поредици за „Дискавъри Европа“: „На риба в джунглата“ (2002, по Амазонка) и „На риба в джунглата – Индия“ (2005). И двата сериала са излъчени по цял свят. Живее в Южна Англия.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …