Начало / България / Честването на Крикор Азарян започва с премиера на сборника „Алхимията на играта”

Честването на Крикор Азарян започва с премиера на сборника „Алхимията на играта”

Днес от 17 ч във фоайето на Народния театър „Иван Вазов” ще се състои премиерата на сборника „Крикор Азарян – алхимията на играта“, който съдържа спомени на негови колеги и студенти, съобщи bnr.bg.

Поводът е 80-ата годишнина от рождението на театралния режисьор, който почина преди 5 години. Съпругата му Валентина Радинска е съставител на сборника. Една от любимите му ученички – режисьорката Лилия Абаджиева, разказва как Азарян е вярвал, че творческото вдъхновение в началото на професионалния път трябва да бъде поощрявано.

От 19 ч в театър „Българска армия“ също ще има вечер, посветена на Азарян. В неделя в Народния театър се играе неговата постановка „Лазарица“ по Йордан Радичков, а на 19 март в Централната градска градина ще бъде открита изложба в негова чест.

Книги за Крикор Азарян тук

Прочетете още

image

Коледните традиции на САЩ грейнаха в книга

Съпрузите Дъфи обясняват какво е Американска Коледа All American Christmas, както се казва проектът им, …

2 Коментари

  1. Постановките на Крикор Азарян на трите пиеси от Чехов бяха изключително слаби – неподходящо разпределение на ролите, ужасно отблйскваща сценография, неприятни костюми, никаква режисура, истерични крясъци, простотия Просто едно голямо нищо с огромни претенции!

  2. Смешна раБота! Ботев и Вазов не чествахме така, както този нахален и посредствен арменец Крикор Азарян. То не бяха статии, книги, вечери, предавания. Срамно! Ние не сме българи. Да, гледах Вишнева градина на Чехов, поставена от Азарян – ужасна постановка, на нищо не приличаше. Истерия по сцената и мрак! Това не е Чехов, а бездарно упражнение на отдавна свършилия Азарян. Всичко беше страшно фалшиво и грубо. Само Марин Янев играе добре. Останалите бяха пародии, разбира се, по вина на прехваления и нагъл Крикор Азарян.