Начало / Свят / Лайпцигският панаир на книгата: „За всеки вкус по нещо”

Лайпцигският панаир на книгата: „За всеки вкус по нещо”

Лайпцигският панаир на книгата, който се провежда четвърти ден, вече отчете над 100 хиляди посетители, съобщиха организаторите му. „За всеки вкус по нещо” е мотото, което успешно привлича интерес на едно от най-големите книжни събития в света. 410 са местата, кафенетата и сцените, на които се случва нещо.

Днес от 14.30 ч. ще има и българска премиера – немското издание на „Физика на тъгата” на Георги Господинов ще бъде представено в хале 4, D 507. Книгата излезе с марката на издателство „Droschl” и беше във фокуса на германските медии седмици наред.

Журито на панаира вече обяви носителите на традиционните награди за белетристика, документална книга и превод, дотирани с 45 хил. евро. 410 заглавия на 136 издателства се състезаваха тази година.

Саша Станишич взе наградата за проза с романа „Vor dem Fest” („Преди празника”). Авторът е роден в Босна през 1978 г., на 14 години заминава с родителите си за Германия.

Отличието в документалния жанр е за Хелмут Летен (75) и Der Schatten des Fotografen“ („Сянката на фотографа”).

Спечелилият за превод е Робин Детйе за книгата на американеца Уилям Фолман „Europe Central”.

Тази година се проведе и онлайн гласуване на читателите. Книгата, която беше отличена на първо мяст,о е дебютният роман на Фабиан Хишман „Am Ende schmeißen wir mit Gold“. Той събра 43,32% от гласувалите 1158 души. Станишич беше класиран втори.

Акцентът на панаира тази година е литературата от Полша, Украйна и Беларус. Платформите за самопубликуване като бъдещ път за развитие са друга важна тема, на която беше посветена специална конференция.

Панаирът се закрива в неделя.

Книгите на Георги Господинов тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …