Начало / Свят / Лайпцигският панаир на книгата: „За всеки вкус по нещо”

Лайпцигският панаир на книгата: „За всеки вкус по нещо”

Лайпцигският панаир на книгата, който се провежда четвърти ден, вече отчете над 100 хиляди посетители, съобщиха организаторите му. „За всеки вкус по нещо” е мотото, което успешно привлича интерес на едно от най-големите книжни събития в света. 410 са местата, кафенетата и сцените, на които се случва нещо.

Днес от 14.30 ч. ще има и българска премиера – немското издание на „Физика на тъгата” на Георги Господинов ще бъде представено в хале 4, D 507. Книгата излезе с марката на издателство „Droschl” и беше във фокуса на германските медии седмици наред.

Журито на панаира вече обяви носителите на традиционните награди за белетристика, документална книга и превод, дотирани с 45 хил. евро. 410 заглавия на 136 издателства се състезаваха тази година.

Саша Станишич взе наградата за проза с романа „Vor dem Fest” („Преди празника”). Авторът е роден в Босна през 1978 г., на 14 години заминава с родителите си за Германия.

Отличието в документалния жанр е за Хелмут Летен (75) и Der Schatten des Fotografen“ („Сянката на фотографа”).

Спечелилият за превод е Робин Детйе за книгата на американеца Уилям Фолман „Europe Central”.

Тази година се проведе и онлайн гласуване на читателите. Книгата, която беше отличена на първо мяст,о е дебютният роман на Фабиан Хишман „Am Ende schmeißen wir mit Gold“. Той събра 43,32% от гласувалите 1158 души. Станишич беше класиран втори.

Акцентът на панаира тази година е литературата от Полша, Украйна и Беларус. Платформите за самопубликуване като бъдещ път за развитие са друга важна тема, на която беше посветена специална конференция.

Панаирът се закрива в неделя.

Книгите на Георги Господинов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …